Ingezonden persbericht


Dierenhulp Venezuela
Maart 2006
www.dierenhulp.nl

Zandvlieg en mug zorgen voor bedreigende situaties

Duizenden dieren besmet met ernstige virusziekte leishmania

De ernstige virusziekte leishmania rukt verder en verder op. In landen rond het mediterrane gebied is deze ziekte inmiddels ook geen onbekend fenomeen en de situatie in Zuid-Amerika begint geheel uit de hand te lopen.

De parasiet die dit alles veroorzaakt, wordt overgebracht door een kleine zandvlieg die vooral na zonsondergang actief wordt. Naast de zandvlieg is ook de mug een belangrijke factor in het verder verspreiden van deze ziekte die inmiddels duizenden dieren, voornamelijk honden, heeft getroffen. Niet uitsluitend honden lopen hierbij gevaar besmet te raken. Er zijn in Venezuela inmiddels enkele gevallen bekend waarbij kinderen besmet zijn geraakt. Mensen die HIV-positief zijn lopen een vergroot risico vanwege de verminderde weerstand.

Zoals gezegd worden vooral honden getroffen door deze ziekte en in mindere mate katten en overige diersoorten. In Venezuela gaan momenteel stemmen op om deze honden op grootschalige wijze af te maken met gif. Met deze maatregel wil de gezondheidsdienst een stap zetten tegen verdere verspreiding van leishmania omdat er volgens de Venezolaanse overheid geen afdoende middel om deze ziekte een halt toe te roepen.

Speciale halsband
De Stichting Dierenhulp Venezuela is fel tegen deze maatregel vooral omdat bewezen is dat er wel een middel tegen de ziekte leishmania bestaat waardoor dieren beschermd worden tegen besmetting. Het veterinaire bedrijf Intervet heeft een speciale halsband ontwikkeld die gedurende 5 tot 6 maanden bescherming biedt tegen de zandvlieg en mug. Verder heeft navraag bij de fabrikant geleerd dat het elimineren van de honden de zoektocht van de mug en zandvlieg naar vers bloed niet stopt. Waardoor andere dieren en zelfs mensen groter gevaar gaan lopen. Of zoals de woordvoerster van het bedrijf aangaf: "men dient de verspreider van de ziekte aan te pakken om daadwerkelijk iets te ondernemen tegen verdere verspreiding."

Dierenhulp Venezuela heeft aangegeven dat het voorgenomen plan van de gezondheidsdienst niet de oplossing is. Dat het een fabel is dat besmet geraakte dieren de ziekte verder kunnen verspreiden en dat er geen juiste informatie verstrekt wordt door de instanties. Dat aangetoond is in bijvoorbeeld Turkije dat grootschalig elimineren van zwerfhonden ervoor gezorgd heeft dat enkele kinderen besmet zijn geraakt met deze parasiet.

Proteststem
'Al ruim 10 jaar zetten wij ons in voor de zwerfdieren van Venezuela met wisselende successen, maar dit nieuwe plan van enkele instanties om de zwerfdieren op te ruimen is ronduit absurd. De communicatie naar de bevolking is verre van juist met alle gevolgen van dien. Via onze website kunnen mensen een proteststem laten horen aan de overheid. Immers deze geplande moord lost niets van het probleem op.'

Op de website van Dierenhulp Venezuela kan op de pagina laatste nieuws een protest verstuurd worden. Het webadres is www.dierenhulp.nl __________________________________________________________________________________

Ingezonden persbericht