Socialistische Partij

Regering ondermijnt onderwijs met onderbouwvernieuwing

22-03-2006 * De regering vernieuwt de onderbouw van het voortgezet onderwijs en maakt daarmee een einde aan de basisvorming. De SP heeft zich altijd sterk gemaakt voor het afschaffen van de basisvorming in het beroepsonderwijs. Praktisch ingestelde kinderen kwamen tekort door het keurslijf van theoretische vakken. Het wordt nu mogelijk veel praktischer onderwijs te geven door vakken in elkaar te schuiven en slechts enkele vertrouwde gezichten voor de klas te zetten. Maar volgens onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer van de SP gooit minister Van der Hoeven het kind met het badwater weg door gelijk een hoop waarborgen voor de kwaliteit los te laten.

Fenna Vergeer "In het hele land is er grote bezorgdheid over het niveau van het onderwijs. De positie van de docent is in het geding. Het kabinet wil voortaan leraren in het nieuwe type onderbouw elk vak laten geven, of ze het nou gestudeerd hebben of niet. De minister legt niet landelijk vast welk niveau van vakbekwaamheid een docent moet hebben, dat laat ze over aan het schoolbestuur," aldus Vergeer.

Voor de SP-fractie gaat deze autonomie voor besturen veel te ver. "Een leraar die een ander vak gaat geven dan waar hij voor opgeleid is, moet recht op bijscholing krijgen," zegt Vergeer. "Ook moet de kwaliteit van die bijscholing worden bewaakt en objectieve criteria worden vastgelegd voor het niveau." Vergeer stelt voor dat in de wet op te nemen.

Vergeer maakt zich ook zorgen over voorschriften voor vakkenpakketten: "De derde klas van Havo en Vwo krijgen geen voorschriften meer voor welke vakken gegeven moeten worden en welk niveau daarbij hoort. En dan is er ook nog de invulling van de lestijd. Van de minister hoeft er geen vakdocent meer in de klas te zijn. Huiswerk maken en een schriftelijke cursus vallen ook onder lestijd. Dit zet de deur wagenwijd open voor het aanstellen van oppassers in plaats van docenten. Met het voorspelde lerarentekort en de krappe financiering van het onderwijs is dat een reëel schrikbeeld en eigenlijk zie je het nu al gebeuren."

De SP-fractie vindt dat de nieuwe wet de kwaliteit van de docenten en het recht van leerlingen op goed onderwijs ondermijnt. "Maar gelukkig zijn de risico's waar ik op wijs ook de aandacht van de rest van de Tweede Kamer gekomen en is de stemming over het wetsvoorstel uitgesteld. Laten we hopen dat dit een goed voorteken blijkt te zijn."