Accessibility bereikt met accreditatie nieuwe mijlpaal

Bartimeus accessibility

Zeist - Op 22 maart 2006 heeft de Raad van Accreditatie aan Stichting Bartiméus Accessibility accreditatie verleend voor het beoordelen van websites op toegankelijkheid. Daarmee is Stichting Accessibility de eerste inspectie-instelling in Nederland die een toegankelijke website mag belonen met het logo voor toegankelijke websites, het Waarmerk drempelvrij.nl. Het Waarmerk drempelvrij.nl is het kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites in Nederland.

De accreditatie van Stichting Accessibility is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van webtoegankelijkheid in Nederland. Het toont aan dat toegankelijke organisaties, die het Waarmerk drempelvrij.nl hebben aangevraagd, op integere en deskundige wijze worden beoordeeld. De kwaliteit en betrouwbaarheid van het Waarmerk drempelvrij.nl is daarmee gewaarborgd.
De Raad van Accreditatie heeft de accreditatie voor het inspecteren van websites op toegankelijkheid verleend op basis van ISO/IEC 17020.

Stichting Accessibility is ook in Europa de eerste geaccrediteerde organisatie voor het beoordelen van websites op toegankelijkheid. Daarmee is zij voorbereid op het toetsen van websites op basis van geharmoniseerde Europese normen die binnenkort zullen verschijnen. De accreditatie zal door Eric Velleman, directeur van Stichting Accessibility, officieel worden bekend gemaakt tijdens de eAccessibility Conformance Workshop die op 27 maart 2006 in Brussel zal plaatsvinden. Deze workshop wordt georganiseerd door de Europese Commissie.

De accreditatie van Stichting Accessibility valt samen met het 5-jarig bestaan van de stichting. In 5 jaar tijd is de organisatie uitgegroeid tot het onafhankelijke expertisecentrum op het gebied van webtoegankelijkheid voor Nederland en Europa. Met onderzoeken, (Europese) projecten en trainingen worden organisaties gemotiveerd hun website toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking en senioren.