Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Achmea Particulieren werkt met SAS BI Server

SAS speelt een hoofdrol in het samenspel tussen actuarissen en controllers

Huizen, 22 maart 2006 - Achmea Particulieren werkt voortaan met SAS BI Server. Achmea Particulieren en SAS Nederland hebben daartoe een overeenkomst gesloten voor de levering van SAS BI Server. Achmea Particulieren heeft de implementatie grotendeels zelf gedaan en recent is de oplossing in gebruik genomen door inmiddels twintig medewerkers, zowel actuarissen als controllers.

SAS is een oude bekende bij Achmea Particulieren. SAS was al een hulpmiddel voor de individuele actuarissen. Met SAS voerden zij allerlei analyses uit op grote hoeveelheden gegevens uit de polis- en schadesystemen. Een beperking van deze situatie was dat er een redelijke SAS-kennis nodig was om data te ontsluiten en te analyseren. Met de invoering van SAS BI Server en de ver doorgevoerde integratie van SAS met Microsoft Office is bij Achmea Particulieren het werken met grote hoeveelheden data niet langer uitsluitend het domein van de actuarissen.

Verandering in de organisatie
Binnen Achmea Particulieren zijn de afdelingen Actuariaat en Control van oudsher nauw met elkaar verbonden. Beide afdelingen waren gevestigd in zowel Apeldoorn als Leeuwarden. Maar de wijze van werken waren op beide locaties verschillend.

Onder de leiding van Joost As zijn de afdelingen Actuariaat en Control op de locaties Apeldoorn en Leeuwarden opgegaan in één afdeling. Een basisvoorwaarde hiervoor is geweest dat alle medewerkers voortaan van dezelfde data gebruik gingen maken en dat de werkmethoden werden geüniformeerd. De organisatie van Actuariaat en Control van Achmea Particulieren heeft daardoor het afgelopen jaar grote veranderingen ondergaan.

Een breed platform
Door het in gebruik nemen van SAS BI Server heeft Achmea Particulieren een IT-omgeving gecreëerd die de behoefte van de nieuwe afdeling goed ondersteunt. De SAS BI Server is gevuld met data afkomstig van de grote productiesystemen van Achmea. Alle medewerkers maken nu gebruik van dezelfde brondata. Door de integratie van SAS BI Server met Microsoft Excel, zijn deze data op verschillende wijzen te benaderen. De gebruikers die van oudsher SAS gebruiken, kunnen hiermee gewoon doorgaan. De medewerkers die zich meer thuis voelen in Excel, benaderen de data via de SAS-Add In for Microsoft Office. 'Onder water' gebruiken zij ook SAS, maar ze zien de schermen van Excel voor zich.

Joost As over de nieuw ontstane situatie: "Alle medewerkers zijn nu in staat om in hun eigen informatiebehoefte te voorzien. Er is op de afdeling niet langer een afhankelijkheid van slechts enkele mensen die handig kunnen programmeren".

Ruimte voor waardevolle analyse
Voortaan bedient Achmea Particulier alle actuarissen en controllers van de afdeling Actuariaat & Control vanuit de centrale SAS-omgeving. De winst zit hem in de centrale beheerbaarheid van de data, de betrouwbaarheid van de rapportages en de veel grotere efficiëntie van het analyse- en rapportageproces. Dit is te danken aan de gebruiksvriendelijkheid van de software. Voor de gebruikers met SAS-kennis is SAS Enterprise Guide dé interface om overzichtelijk programma´s in te schrijven. Ook gebruikers zonder specifieke SAS-kennis, kunnen nu direct met de software uit de voeten. Het is niet langer nodig om tijd te steken in datamanagement.

Alle medewerkers kunnen in hun eigen databehoefte voorzien en onderlinge afhankelijkheden zijn verdwenen. Het werken met één centrale bron van data, maakt dat een ieder over 'dezelfde waarheid' rapporteert. Dit voorkomt veel verwarring. "Op deze manier houden we tijd over voor verdergaande data-en risico-analyse en rapportage", zegt Joost As. "Met die aanvullende kennis komen we meer te weten over hoe het écht zit met onze klanten, producten, de omzet en de marges." Dankzij SAS BI Server, kan Achmea Particulieren zo beter sturen op gezonde groei.

Soepele invoering
Het traject van invoering van de SAS BI Server bij Achmea Particulieren is erg vlot verlopen. Door de gedegen SAS kennis die al bij Achmea Particulieren aanwezig is, waren SAS Nederland en Achmea Particulieren goed in staat om te definiëren welke softwaremodules nodig waren.

Account manager Gerco van der Laan van SAS Nederland: "Binnen 3 maanden na de eerste gesprekken draaide SAS BI Server bij Achmea Particulieren. Dat geeft wel aan dat er sprake van een goede samenwerking is."

Op uitnodiging van SAS Nederland zal Achmea Particulieren op het SAS Forum International - dat in mei in Genève wordt gehouden - haar overstap naar SAS BI Server presenteren. Achmea Particulieren is in Nederland een van de eerste organisaties die met SAS BI Server werkt.

Over Achmea Particulieren
Achmea Particulieren omvat de merken Centraal Beheer Achmea en FBTO en verzorgt onder andere schade- en levensverzekeringen en levert financiële diensten aan particulieren en werknemers. Ook biedt Achmea Particulieren administratieve dienstverlening en hulpverlening bij schade.

Over SAS
SAS is marktleider op het gebied van business intelligence software en dienstverlening. Meer dan 40.000 klanten, waaronder 96 van de top 100 van de Fortune Global 500-organisaties, gebruiken SAS-software om grote hoeveelheden gegevens te beheren en inzichtelijk te maken, om zo sneller accurate zakelijke beslissingen te nemen; winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten; wet- en regelgeving na te leven; baanbrekend onderzoek te verrichten en betere producten te ontwikkelen. SAS is toonaangevend in data-integratie, data-opslag en geavanceerde business intelligence toepassingen binnen een enterprise intelligence platform. SAS levert al sinds 1976 haar klanten The Power to Know. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de redactie:
Achmea Particulieren
Joost As, Manager Actuariaat & Control
t: (055) 579 22 81
e: joost.as@achmea.nl

SAS Institute B.V.
Hetty Boerakker
t: (035) 699 68 49
e: hetty.boerakker@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Piet van Reeuwijk
t: (020) 486 21 39
e: piet@publiekswerk.nl