Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

22-3-2006

De Goede Schilders BV is op maandag 20 maart door de Haagse rechtbank veroordeeld tot betaling van een boete van 15.000. Het gebruik van thinner bij schilderwerkzaamheden leidde op zaterdag 15 mei 2004 tot brand in het Catshuis. De rechtbank liet in de strafbepaling meewegen dat de ambtenaren van VROM op de hoogte moeten zijn geweest van het gebruik van thinner.

De rechtbank acht bewezen dat De Goede Schilders BV in strijd heeft gehandeld met bepalingen in de Arbeidsomstandighedenwet. Aan het slot van het vonnis ging de rechtbank bij de motivering van de straf in op de rol van de betrokken ambtenaren van de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Algemene Zaken. De veronderstelling dat de betrokken ambtenaren op de hoogte moeten zijn geweest van het gebruik van thinner is door de rechtbank meegewogen bij de vaststelling van de straf.

In sommige media is vooral de veronderstelde kennis bij de betrokken ambtenaren in de motivatie van de rechtbank uitgelicht en gepresenteerd als een vaststaand feit. Uit eigen onderzoek en op basis van het dossier dat de Rijksgebouwendienst van het Openbaar Ministerie heeft ontvangen, is niet gebleken dat de veronderstelde kennis daadwerkelijk aanwezig is geweest.

De Rijksgebouwendienst wijst in dit verband op de persverklaring van het OM van 23 december 2005. Daarin staat: "Het onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat de Rijksgebouwendienst als opdrachtgever van het schildersbedrijf opdracht heeft gegeven of wist dat in het Catshuis met het verboden middel en op de verkeerde manier werd gewerkt. Er zijn dan ook geen aanknopingspunten om de Rijksgebouwendienst te vervolgen."