BredeSchoolNet


Uitbreiding buitenschoolse opvang helpt economie niet vooruit

De motie Bos/Van Aartsen over kinderopvang op school kan zorgen voor een groei in de buitenschoolse opvang. Maar die groei zal nauwelijks effect hebben op de economie, voorspelt het CPB.

Het Centraal Planbureau analyseerde de behoefte aan opvang van 4- tot 12-jarigen, en ontdekte dat het uitvoeren van de motie Bos/Van Aartsen waarschijnlijk gaat zorgen voor een toename van de vraag naar kinderopvang. Er is een latente vraag naar meer opvang.

De macro-economische effecten hiervan zijn echter beperkt, denkt het CPB. Uit studies naar het verband tussen kosten van de opvang en gebruik, blijkt dat lagere opvangkosten van formele opvang vooral leiden tot het vervangen van andere vormen van opvang (buurvrouw, grootouders, enz.) door formele opvang, en veel minder tot een hogere arbeidsparticipatie.

Als de motie geen gevolgen heeft voor de arbeidsparticipatie, zijn ook de effecten voor de macro-economie beperkt. Zelfs wanneer we uitgaan van een aanzienlijk verschil tussen het huidige en het gewenste gebruik, dan is het effect op de totale arbeidsparticipatie hooguit in de orde van enkele duizenden arbeidsplaatsen, vooral voor moeders.'

CPB, 'Macro-Economische Analyse Motie Van Aartsen/Bos' De publicatie is (gratis) beschikbaar als PDF-bestand.