Provincie Groningen

Provinciale spiegel voor Groninger gemeenten 22 maart 2006

Geen herindeling, uitgezonderd Oldambt

De provincie Groningen wil per jaar EUR100.000,-. en menskracht beschikbaar stellen voor intergemeentelijke samenwerking die gericht is op het versterken van het gemeentelijk bestuur. De gemeenten krijgen bovendien een monitor aangeboden, waarmee ze hun slagvaardigheid kunnen meten. Het eerste "spiegelbeeld" zal waarschijnlijk eind 2007 verschijnen. Uitgangspunt van de Provincie is dat gemeenten door samenwerking bestuurlijk zelfstandige gemeenten blijven. De provincie maakt daarbij één uitzondering, namelijk een samenvoeging van de drie gemeenten rondom de Blauwestad. Dit alles staat beschreven in de discussienotitie "Bestuurlijke organisatie in de provincie Groningen", die op 21 maart is vastgesteld door het College van Gedeputeerde Staten.

Verschillende trends zorgen ervoor dat gemeenten zoeken naar samenwerkingsvormen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het uitbesteden van werkzaamheden aan een andere gemeente (Ten Boer - Groningen), of de inrichting van een gezamenlijk loket (het bureau Bedrijfsleven van Menterwolde en Veendam). Bij die trends kan men denken aan meer ingewikkelde wet- en regelgeving, zoals de Wet maatschappelijke ontwikkeling en Europese wetgeving; bezuinigingen en decentralisatie door het Rijk, dus meer taken voor de gemeente voor minder geld; en zelfs een steeds mondiger en kritische burger!

Samenwerking en samenvoeging
Volgens de provincie Groningen zijn deze trends aanleiding tot meerdere vormen van samenwerking, maar geen aanleiding tot grootschalige herindeling. Blauwestad - met als doel een economische impuls voor het omliggende gebied Oldambt - ontwikkelt zich op het grondgebied van drie gemeenten: Scheemda, Winschoten en Reiderland. Om de bestaande kernen in het Oldambt zoveel mogelijk te laten profiteren van deze ontwikkeling, ziet de provincie een gezamenlijk bestuur als voorwaarde. Een gezamenlijk bestuur kan bijvoorbeeld goede afwegingen maken bij de ontwikkeling van voorzieningen op het gebied van cultuur, welzijn, sport en recreatie. Bij de samenvoeging van de drie gemeenten moet het belang en de identiteit van de verschillende dorpen bewaard blijven.

De rol van de provincie
De provincie vindt dat bij haar eigen rol als initiator, regisseur en financier, sterke gemeenten passen. Alleen dan kan er een goed samenspel plaatsvinden tussen de verschillende overheden bij ontwikkelen en het uitvoeren van het (gebiedsgerichte) beleid. Overigens kijkt de provincie zelf ook in de spiegel. Daarbij is aandacht voor bijvoorbeeld het tegengaan van een betuttelende rol, de duidelijkheid over de dubbelrol aanjager - toezichthouder en een tijdige terugtrekkende beweging wanneer dat gewenst is.

Het proces
In de komende drie maanden zal de Provincie een ronde maken langs de Groninger gemeenten om de discussienotitie te bespreken en ideeën over samenwerkingsvormen te inventariseren. Daarna zal de Provincie een visiedocument schrijven en het monitoringssysteem voor de gemeenten ontwikkelen.
Voor de Blauwestad-gemeenten geldt een intensiever proces. De Colleges van B&W zijn op 21 maart op de hoogte gesteld van de ideeën van de provincie. De provincie wil ook de bewoners van deze gemeenten betrekken bij de vormgeving van de samenvoeging.

22 maart 2006