Gemeente Het Bildt


Werkzaamheden aan N383 Berlikum - St. Annaparochie gestart

Begin maart is in opdracht van de provincie begonnen met het werk aan de N383 tussen Berlikum en St. Annaparochie. Het project kende een stroeve start door vertragingen rondom de grondaankoop. Hierdoor wordt nu een jaar later begonnen. De klus wordt uitgevoerd door aannemer KWS en naar verwachting eind 2006 opgeleverd.

Onderdelen van het project

Binnen het project zijn verschillende onderdelen te onderscheiden. Ten eerste wordt vanaf St. Annaparochie richting Berlikum het hoofdtracé van de N383 in oostelijke richting verplaatst en weer aangesloten op het al verbrede en nieuwe gedeelte bij Berlikum. Op de huidige weg wordt vervolgens een nieuwe parallelweg aangelegd. Omdat de kruising Lunsterwei - Hemmemaweg - Sudhoekstermiddelwei komt te vervallen en de aan de oostzijde gelegen bedrijven en woningen toch bereikbaar moeten zijn, wordt ook een ontsluitingsweg aan de oostzijde van de nieuwe hoofdweg aangelegd. Verder komt er over de kruising met de Blikvaart een verhoogde brug met fietstunnel. Binnen het project zal ook een deel van de zuidoostelijke (gemeentelijke) rondweg worden gerealiseerd. Op de kruising met de nieuwe provinciale weg en deze rondweg wordt een rotonde aangelegd.

Fasering werkzaamheden

De aannemer heeft de werkzaamheden zodanig ingedeeld en gepland dat het verkeer zoveel mogelijk doorgang kan vinden. Ook is er rekening gehouden met de bereikbaarheid van omwonenden en bedrijven. Het is de bedoeling om de ontsluitingsweg en het nieuwe hoofdtracé in de zomer open te stellen. Dit geldt ook voor de nieuwe rotonde en de gemeentelijke rondweg. Ondertussen wordt met het gedeelte van de nieuwe brug en de bijbehorende fietstunnel begonnen. Omdat het autoverkeer dan weer gebruik kan maken van het hoofdtracé van de N383, wordt na de zomervakantie de bestaande weg omgebouwd naar parallelweg en geschikt gemaakt voor fietsverkeer.

Verkeershinder

Uiteraard kunnen de werkzaamheden niet worden uitgevoerd zonder dat er enige hinder voor het verkeer zal ontstaan. Maar vooralsnog kunnen zowel het langzame verkeer als het autoverkeer doorgang vinden. Vanwege de veiligheid geldt er wel een snelheidsbeperking tot maximaal 50 km/u.

Binnenkort verschijnt er een provinciale nieuwsbrief met informatie over de voortgang, planning en bijzonderheden van het project. Actuele informatie over stremmingen e.d. kunt u ook vinden op de website van de provincie Fryslân: www.fryslan.nl/verkeersinformatie.

© 2006 Gemeente het Bildt