Korps Landelijke Politiediensten

Twintig rijverboden bij Europese transportcontrole

Transportcontrole

Nederland, 22-03-2006 o Regiopolitie Rotterdam/Rijnmond en Groningen hebben in samenwerking met Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten donderdag 16 en vrijdag 17 maart 2006 op 9 verschillende locaties controles gehouden op het vrachtverkeer. In totaal zijn er 323 controles uitgevoerd, waarbij 76 overtredingen zijn geconstateerd. In twintig gevallen werd een bevel tot staking van de arbeid (rijverbod) opgelegd. Van buitenlandse overtreders is in totaal voor 11.800 euro aan boetes geïnd.

In het kader van internationale samenwerking voerde de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Nederlandse politie gelijktijdig met andere Europese politiekorpsen controles op de transportsector uit op initiatief Tispol (European Traffic Police Networkl). De doelstellingen van deze controles zijn o.a. Vermindering van het aantal verkeersongevallen door het verhogen van de verkeersveiligheid, opsporen van (vervoers-) criminaliteit, verbeteren van operationele samenwerking tussen Europese verkeerspolitiekorpsen en gerelateerde opsporingsdiensten.

Meer dan 50 % (38 x) van de geconstateerde overtredingen betroffen het niet nakomen van de bepalingen van de arbeidstijdenwet. In 20 gevallen werd een bevel tot staking van de arbeid opgelegd wegens overtreding van de rusttijd (15), rijtijd (4) en manipulatie van de tachograaf (1).

Overbelading met meer dan 10 % (overschrijding asdrukken / waarden) werd 13 x geconstateerd (hoogste overschrijding 159 %) en onvoldoende zekeren van de lading 10 x. In 21 van deze gevallen was de aard van de overtreding zodanig dat het euvel ter plaatse verholpen moest worden.

Eén transport vond plaats zonder de vereiste vervoersvergunningen. Twee chauffeurs zijn bekeurd omdat ze niet in het bezit waren van een bestuurdersattest (toestemming voor een niet EU-onderdaan om in loondienst werkzaamheden te verrichten voor een EU-werkgever).

In Venlo (Rijksweg A 67) werd op vrijdagochtend 17 maart een Portugese vrachtautochauffeur betrapt op het rijden onder invloed (570 ugl). In overleg met de Officier van Justitie kreeg hij een transactie van 600 aangeboden. Het opgelegde rijverbod van zes uur was deze chauffeur waarschijnlijk te lang en was toch gaan rijden. Mede door een goed gecoördineerde samenwerking van de deelnemende diensten werd de betreffende chauffeur wederom aangehouden. In overleg met de Officier van Justitie is zijn rijbewijs ingevorderd.

In Scheemda (Rijksweg A7) bleek een chauffeur een valse verlofbrief te gebruiken (registratiebladen niet overhandigen en middels verlofbrief aan willen tonen vrij te zijn geweest). Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt in verband met valsheid in geschrifte.

In Zevenbergschenhoek (Rijksweg A16) werd zowel een manipulatie van de tachograaf als een buiten werking gestelde snelheidsbegrenzer ontdekt.

In Stein (Rijksweg A2) werd een transport (bouwmachine + rijplaten) met een totaalgewicht van 70 ton aangetroffen en stilgezet.