Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 maart 2006


Vragen van de leden Eijsink en Wolfsen (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Justitie over


pesten op internet


1.


Hoe beoordeelt u het verschijnsel dat bepaalde groepen jongeren pesterijen, roddels, scheldpartijen en baldadigheden tegenwoordig vaak via gsm-technologie vereeuwigen?


2.


Hebt u ook kennisgenomen van de brief van 21 maart van rector Ter Laak van het Niftarlake College aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van deze school over de vechtpartij van 8 maart j.l. die op internet werd gezet?


3.


Hoe oordeelt u over de constatering dat het de school helaas niet lukt om alle onjuiste berichten van internet verwijderd te krijgen? Bent u, gezien deze ontwikkeling, nog steeds van mening dat scholen zelf primair verantwoordelijk zijn voor een veilig schoolklimaat? Op welke wijze gaat u, gezien de gesignaleerde trend van internet-pesten, het beleid aanpassen om pestgedrag op internet te bestrijden?


4.


Bent u bereid om nu, naast de aandacht van internet-pesten en de rol van de ouders en de scholen daarbij , nadere juridische mogelijkheden te verkennen om het pesten via internet te bestrijden?


5.


Acht u het mogelijk om een internetsofinummer in te zetten als wapen tegen online pesten, zoals Stichting Ideële Reclame aanbeveelt? Zo ja, wat gaat u dan in verband hiermee ondernemen? Zo neen, waarom niet?


"Lachen! Een loser met pijn" in NRC-Handelsblad, 18 maart 2006.
Ouderpagina van de website van de school http://www.niftarlake.nl/
Antwoord bij vragen van het lid Eijsink, Aanhangsel bij de Handelingen 2004-2005, nr. 2087.
Antwoord bij vraag 9 van de leden Eijsink en Dijsselbloem. Aanhangsel bij de handeling 2005-2006, nr. 755.
Verslag algemeen overleg pesten in het onderwijs d.d. 8 februari 2006.
ANP 16/3 "Internetsofinnummeer als wapen tegen online pesten"