Gemeente 's-Hertogenbosch

22-03-2006
Ontplooien, ontmoeten en genieten centraal in concept nieuwe stadsbibliotheek
Het college biedt de gemeenteraad het inhoudelijk concept aan van de nieuwe stadsbibliotheek op het te ontwikkelen GZG-terrein. De ambitie die men daarin verwoordt, kent drie kernwoorden: ontplooien, ontmoeten en genieten. Daarmee wil de stadsbibliotheek tegemoet komen aan drie belangrijke wensen van bezoekers: zich te ontplooien, anderen te ontmoeten en bovenal om van een aangenaam verblijf te genieten. Tegelijkertijd zal deze culturele topvoorziening een belangrijke impuls leveren aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Het gaat hierbij ook om een economisch belangrijke investering voor de stad.

Overigens is het niet alleen de bibliotheek die deze uitdaging aangaat. De meerwaarde van het concept zit in de combinatie van stadsbibliotheek met het stadsarchief, met de afdeling voor bouwhistorie, archeologie en monumenten van de gemeente en met aanverwante culturele en commerciële partners. Het is de bedoeling dat de nieuwe stadsbibliotheek omstreeks 2012 haar deuren opent.

Bibliotheek van de toekomst
De bibliotheek van de toekomst heeft een andere functie dan nu. Het gaat om het toevoegen van nieuwe taken aan de bestaande en bekende, zoals boeken lenen of iets opzoeken.
De bibliotheek ontwikkelt zich tot een warenhuis van kennis en informatie, centrum voor ontwikkeling en educatie, encyclopedie van kunst en cultuur, inspiratiebron van lezen en literatuur en een podium voor ontmoeting en debat. Anderzijds kunnen bezoekers ook informatie toevoegen of verbeteren en zo hun kennis beschikbaar stellen voor anderen (vergelijkbaar met www.wikipedia.org). Dit alles moet leiden tot een plek waar de bezoeker via allerlei informatiedragers de gewenste kennis kan halen en brengen, waar hij geniet van culturele en educatieve activiteiten, waar hij zijn relatie met het verleden kan ontdekken en ontplooien door zijn historisch bewustzijn te voeden.

Naast de stadsbibliotheek telt de bibliotheekorganisatie vijf wijkvestigingen en talloze algemene en gespecialiseerde producten en diensten. Om te bepalen hoe we als stad daar de komende jaren mee om willen gaan, zal het college een beleidsplan ontwikkelen.

GZG-terrein
Het te herontwikkelen GZG-terrein biedt een goede kans om de verschillende functies te bundelen tot een samenhangend cluster, met de nieuwe bibliotheek en het stadsarchief als trekker van aanverwante culturele en commerciële partners. Op dit moment is het ABC-kwartier de werktitel voor dit cluster. De combinatie van functies krijgt op een passende manier vorm. Hoogwaardige architectuur, gericht op functie en inhoud van de nieuwe voorziening, combineert bestaande bouw en nieuwbouw. Daarnaast moet het nieuwe gebouw over ruimtes en middelen beschikken die mensen kunnen gebruiken voor activiteiten die verder reiken dan de doelstellingen van elke instelling afzonderlijk. Bijvoorbeeld voor een openbaar debat, een tentoonstelling of een speciaal project.

Definitief besluit na uitwerking
Het inhoudelijk concept schetst de contouren van de toekomstige stadsbibliotheek. Na besluitvorming door de gemeenteraad vindt verdere uitwerking plaats. Die moet leiden tot concrete programma's van eisen. Het ruimtelijk programma van eisen wordt opgesteld door de gemeente als opdrachtgever voor de ontwikkeling van het gebouw en het gebied. De bibliotheek en de ontwikkelaar hebben het initiatief bij het organisatorisch-programmatische programma van eisen. Daarna, als ook alle kostenramingen bekend zijn, neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de realisatie van de stadsbibliotheek. Naar verwachting gebeurt dat eind 2006 of begin 2007.