FNV

FNV wil sancties tegen Wit-Rusland

Arrestaties en invallen in kantoren bedreigen ook de vakbonden in Wit-Rusland. De FNV wil dat Europa nu harder optreedt tegen dictator Loekasjenko. Dat meldt FNV e-Magazine van 22 maart 2006.

"De EU moet nu eindelijk eens de handelsvoordelen voor Wit-Rusland opheffen." Dit is de reactie van Leo Mesman, beleidsmedewerker van FNV Mondiaal, op de verkiezingen in Wit-Rusland. FNV Mondiaal zet zich onder andere in voor erkenning van vakbondsrechten in Wit-Rusland.

De EU aarzelt nog over het afschaffen van de handelsvoordelen en denkt nu als reactie op de allesbehalve vrije, en oneerlijke verkiezingen aan verscherping van het visabeleid, zodat regeringsfunctionarissen de EU niet in kunnen.

Voeten

FNV'er Mesman: "Maar dat gaat niet ver genoeg. Het is een grof schandaal dat er een Europees land is waar burgerrechten met voeten worden getreden, waar het zo goed als onmogelijk is om een onafhankelijke vakbond op te richten en oppositie te voeren. Daar moet de EU veel harder tegen optreden."

Een aantal vakbondsleden van de onafhankelijke vakbonden die door Mondiaal worden gesteund, zijn de afgelopen dagen gearresteerd. Sommigen zijn voor 15 dagen vastgezet, anderen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Bij een vakbondskantoor dat als actiecentrum fungeert voor de demonstranten probeerde de veiligheidsdienst KGB dinsdagnacht binnen te dringen. Dat is niet gelukt, maar de KGB controleert nu wel de papieren van iedereen die naar binnen wil.

Mesman noemt de situatie in Wit-Rusland zorgelijk, maar ziet toch een lichtpuntje. "Er zijn nu duizenden demonstranten. Bij vorige verkiezingen die net zo'n farce zijn als deze, waren dat er maar een handvol. Het verzet neemt toe. De aandacht uit het buitenland ook."

22 maart 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 22 maart 2006.htm