Politie Midden- en West Brabant

Dalende trend criminaliteitcijfers district Tilburg zet door

TILBURG, 22 maart 2006

Het wordt veiliger in Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk

TILBURG: Uit het jaarverslag van de politie van het district Tilburg over 2005 blijkt dat het aantal auto-inbraken met 21% is gedaald. Ten opzichte van 2001 is het aantal aangiften van auto-inbraak met bijna 54% gedaald. Ook het aantal bedrijfsinbraken liep fors terug. In 2004 werden nog 1329 inbraken genoteerd, in 2005 bleef de teller steken bij 853. Een daling van 36%. Het aantal straatroven kwam uit op 316, in 2004 werden nog 353 aangiften van dit delict opgenomen. Het totaal aantal aangiften daalde van 22457 naar 21066. De politie trekt hieruit de conclusie dat het veiliger wordt in het district Tilburg. Dit gebied omvat naast de gemeente Tilburg ook Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle

Op bijna alle speerpunten van beleid heeft de dalende trend van de laatste jaren zich voortgezet. De samenwerking tussen Gemeenten, Openbaar Ministerie en politie werpt zijn vruchten af. Zo werd het waarschuwingssysteem SMS-Alert in het gehele district ingevoerd. Verschillende gemeenten ondersteunden de invoering hiervan door middel van bewonersbrieven. In de gemeente Goirle werden in 2005 verschillende integrale Handhavingacties gehouden waarbij naast de politie ook Gemeentelijke diensten en de douane actief waren.

De buurtregie, het instellen van biketeams (4), het verbeteren van de informatiepositie van de agenten en de aanpak van veelplegers en harde kernjongeren blijken succesvol. De uitkomsten van de Politiemonitor Bevolking 2005 tonen dat de burgers binnen het district Tilburg op meerdere terreinen beduidende verbeteringen zien. De politie leverde 4683 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie. Dat is 316 meer dan het jaar daarvoor.

Aanpak speerpunten
Het aantal woninginbraken daalde licht van 2049 naar 2003. Een stijgende trend aan het begin van 2005 kon mede dankzij de preventieve campagne onder regie van de gemeente Tilburg worden omgebogen. De politie in Tilburg zette daarvoor onder meer een nieuw preventiemiddel in namelijk De voetjes, dit zijn flyers in de vorm van een voetje die achtergelaten worden bij inbraakgevoelige woningen waar bijvoorbeeld een raam open staat. Ook in Hilvarenbeek en Oisterwijk werden in buurten waar veel inbraken plaats vonden, bewoners middels brieven geïnformeerd en gewaarschuwd.

In 2005 werd in het district Tilburg bij 324 nieuwbouwwoningen en 3069 bestaande woningen het Keurmerk Veilig Wonen uitgereikt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2004, in dat jaar werden 1659 certificaten verstrekt. Bekend is dat bij woningen die voorzien zijn van dit keurmerk het inbraakrisico met zeker 95% verkleind wordt.

Overvallen, mishandelingen en bedreigingen
Het aantal gewapende overvallen steeg van 54 naar 66. Een van de oorzaken is het feit dat in 2005 twee cafés werden overvallen. Van alle benadeelden hiervan werden afzonderlijke aangiften opgenomen. De groepering die verantwoordelijk was voor deze overvallen kon door intensief speurwerk worden aangehouden. Ook het aantal mishandelingen steeg. In 2004 werd van dit delict nog 1217 keer aangifte gedaan. In 2005 liep dit aantal op naar 1283. Dit cijfer omvat mede de zaken van huiselijk geweld. De politie probeert het aantal mishandelingen terug te dringen door extra horecatoezicht, uitbreiding van het aantal biketeams en door het continueren van de preventieve fouilleeracties. Het aantal bedreigingen daalde licht van 702 naar 682. Ook het aantal zedenmisdrijven liep terug van 157 naar 147

Grootschalige Onderzoeken
Er worden vier onderzoeken ingesteld naar aanleiding van geweldszaken met dodelijke afloop. Al deze zaken werden door de politie opgelost. Op 9 juli overleed een 24-jarige Tilburgse na een val een balkon op de Kruizemuntweg. Haar 34-jarige vriend werd aangehouden omdat de politie opzet vermoedt. Deze zaak is juridisch nog niet afgewikkeld.

Op 22 juli vond een dodelijke schietpartij plaats in de Nieuwstraat, waarvan een 22-jarige man het slachtoffer werd. Voor deze zaak arresteerde de politie zeven verdachten. Een 39-jarige Pool overleed op 15 augustus toen hij in de recreatieruimte van een voormalig klooster aan het Kardinaal de Jonghplein in Tilburg door een 29-jarige Tsjech werd doodgestoken. Op 18 november trof de politie in een woning aan de Jan Linthorststraat in Oisterwijk de stoffelijke overschotten van een 55-jarige man en zijn 47-jarige vrouw aan. De man, die overspannen was, blijkt zijn vrouw om het leven te hebben gebracht en daarna zichzelf.

In 2005 heeft de recherche nog enkele schietincidenten onderzocht. Vaak bleken deze geweldszaken drugs gerelateerd te zijn. Ook bereikte de recherche een doorbraak in het onderzoek naar de vermiste Karel Besselsen waarvan het lichaam al op 2 januari 2002 in Raamsdonksveer werd aangetroffen. De DNA-match werd echter pas in 2005 vastgesteld. Een 60-jarige Tilburger wordt vervolgd vanwege het onttrekken van een stoffelijk overschot aan nasporing. Uit het onderzoek blijkt onvoldoende bewijs om te vervolgen voor moord c.q. doodslag. Verder achterhaalde het team Tilburg West de veroorzaker van een dodelijke aanrijding die was doorgereden. Op 17 februari kwam op de Posthoornstraat een 41-jarige motorrijder om het leven. Het team achterhaalde door intensief tactisch en technisch speurwerk de veroorzaker, een 60-jarige vrachtwagenchauffeur.

Verkeer
De dalende trend met betrekking totaal aantal verkeersongevallen zet door. In 2005 kwam de politie ter plaatse bij 3896 ongevallen, daarvan waren er 533 met letsel. Het aantal verkeersdoden kwam uit op 15. In 2004 werden 4209 verkeersongevallen genoteerd, waarvan 566 met letsel Er vielen toen 13 dodelijke slachtoffers.

Hennepconvenant
Op 31 oktober 2005 ondertekenden de Gemeente Tilburg, politie, de woningbouwcoöperaties, het Openbaar Ministerie, Traverse en Essent Netwerk BV een overeenkomst om de hennepteelt tegen te gaan. Het convenant richt zich op het wanneer en op welke wijze hennepkwekerijen worden aangepakt en welke rol elke partij daarin vervult. Uitgangspunt is dat kwekerijen worden geruimd als er sprake is van overlast of een gevaarlijke omstandigheid. De gezamenlijke aanpak moet er toe leiden dat kwekerijen efficiënter worden geruimd en dat burgers worden ontmoedigd om een kwekerij in te richten. In 2005 zijn er door de politie binnen het district Tilburg 255 hennepkwekerijen geruimd. In totaal zijn er 51.019 hennepplanten en 36.183 stekken geruimd.

Noodhulp en Teleservice
De politie kwam in 86% van alle noodhulpgevallen binnen 15 minuten ter plaatse. Er kwamen bij de afdeling Teleservice 164.364 gesprekken binnen, dat is bijna 13.700 per maand. Daarvan werd 80,7% binnen 20 seconden beantwoord.

Reactie districtschef
Districtschef Frans Swinkels over de behaalde resultaten: Ik vind dat we het als politiedistrict Tilburg goed gedaan hebben. Onze medewerkers hebben veel en goed werk geleverd. Op bijna alle speerpunten hebben we aanzienlijke dalingen bereikt. Ook de scores op het gebied van Noodhulp en Teleservice zijn prima. Dat zijn toch belangrijke zaken voor de burgers die ons nodig hebben. Daarnaast hebben we de samenwerking met de partners verstevigd. Goede initiatieven zijn bijvoorbeeld de preventieve woninginbraakcampagnes en het hennepconvenant dat we afgesloten hebben. Ook weten we de burgers steeds beter bij het politiewerk te betrekken. Een goed voorbeeld daarvan vind ik SMS-Alert waarbij zich nu al 15.000 deelnemers hebben aangesloten.

Auteur: Willem van Hooijdonk