Ministerie van Defensie

22-03-2006 15:52

Nederlandse kolonels steken licht op bij amerikaans prt

Foto: Gerben van Es - De Amerikaanse overste Fontes (l.) bespreekt de situatie in Tarin Kowt met kolonel Vleugels.

De commandant van de Deployment Task Force, kolonel Henk Morsink en de commandant van de Task Force Uruzgan, kolonel Theo Vleugels, zijn zondag 19 maart op bezoek geweest bij het PRT Qalat in de oostelijker gelegen Afghaanse provincie Zabul. Dit bezoek diende ter voorbereiding op het opzetten van een eigen Provinciaal Reconstructieteam in Uruzgan.

Een gedeelte van de reis verliep per helikopter. Vanaf de Forward Operating Base Lagman bracht een konvooi Humvees de beide kolonels vervolgens naar het PRT kampement. Daar vertelde de commandant, luitenant-kolonel Goodfellow, onder meer: âWe zijn hier gestart met een âHandelsschoolâ, leiden op tot timmerman, verpleegster, geven lessen in weven, EHBO, computervaardigheid, autotechniek. Waar mogelijk behouden de leerlingen het materiaal waarmee ze hier werken. Een aantal van hen heeft zo een eigen bedrijf kunnen starten. Daarbij leiden we studenten ook op tot leraar, bijna alle vakken worden nu door een Afghaanse instructeur gegeven.â

Na het Amerikaanse PRT stond een bezoek aan een Afghaans legerkamp op het programma. Op een van de observatieposten, met prachtig uitzicht op Qalat, werden Morsink en Vleugels geïnformeerd over de opleiding en training van Afghaanse militairen. Na afloop keerden ze met een Black Hawk helikopter terug naar het vliegveld van Kandahar.

Foto: Gerben van Es - Kolonel Morsink (l.) in gesprek met een Amerikaanse Special Forces commandant op firebase Tycz in Uruzgan.

Foto: Gerben van Es - Het konvooi Humvees in het wijde Afghaanse landschap.