Nederlandse Vereniging van Banken

NVB ondersteunt voorstel om garantieregeling te verhogen

Minister Zalm heeft de Tweede Kamer voorgesteld om het bedrag van de Collectieve Garantieregeling (CGR) te verhogen naar 40.000 euro. Daarbij stelt hij tevens voor een eigen risico in te bouwen om ongewenst en risicozoekend gedrag te ontmoedigen. De NVB ondersteunt dit voorstel.

De Collectieve Garantieregeling (CGR) beschermt particulieren en kleine ondernemingen die een tegoed hebben bij een bank die onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank (DNB). De CGR treedt in werking als een bank door faillissement niet in staat is het tegoed aan de klant terug te betalen. De regeling voorziet op dit moment in terugbetaling van maximaal 20.000 euro per rekeninghouder per bank.

Het garantiebedrag is sinds 1994 niet meer aangepast en veel rekeningen hebben inmiddels een hoger saldo dan 20.000 euro. De NVB onderzocht daarom in het kader van unifomering van de garantieregelingen in Europa al wat de mogelijkheden waren voor aanpassing van de CGR. Het recente faillissement van Van der Hoop Bankiers heeft dit proces versneld. Naar verwachting doet de minister medio april nadere voorstellen aan de Tweede Kamer om de gewijzigde regeling in de komende Wet op het financiële toezicht (Wft) te verankeren.

Vooruitlopend op de formalisering van het voorstel hebben de banken besloten het nieuwe bedrag al toe te passen op de gedupeerden van het faillissement van Van der Hoop Bankiers. Het eigen risico wordt daarbij bij uitzondering niet gehanteerd, omdat de modaliteiten daarvan nog niet vaststaan. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht over dit onderwerp van de Nederlandsche Bank (DNB), de uitvoerder van de garantieregeling.

De NVB is er van overtuigd dat de voorgestelde wijziging de klanten nog beter zal beschermen en verwacht dat de maatregel er aan bijdraagt dat het vertrouwen van het publiek in de banken bewaard blijft.