Het Nederlandse Rode Kruis

22 maart 2006
Steeds meer gemeenten maken gebruik van rampen-registratiesysteem IRIS

Een ramp, paniek breekt uit. In de chaos raken geliefden elkaar kwijt. Verwanten willen weten waar hun familie is: leven ze nog? Zijn ze opgenomen in een ziekenhuis? In deze gevallen is het vaak het Rode Kruis dat het antwoord weet. Het Rode Kruis registeert de lotgevallen van de betrokkenen in het systeem IRIS: dit heet Verwanteninformatie.

Geavanceerde online applicatie
Het Rode Kruis-systeem IRIS, dat in 2004 de Nationale ICT Award won, wordt door steeds meer gemeenten gebruikt. Inmiddels is de grens van 150 gemeenten gepasseerd. Vier miljoen inwoners kunnen rekenen op inzet van de dienst Verwanteninformatie via het Rode Kruis. We vinden het fantastisch dat IRIS zo´n succes is. Dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht, vertelt Leo Stoker van Rode Kruis-afdeling Noodhulp Nationaal. We wilden gewoon een systeem dat aansloot bij onze behoeften. Het is een bijzonder geavanceerd systeem geworden: een online applicatie.

Registreren en matchen
Na een ramp opent er een speciaal telefoonnummer waar familie en vrienden informatie over hun dierbaren kunnen opvragen. Rode Kruis-vrijwilligers registreren de slachtoffers en matchen de gezochte personen met de geregistreerde personen. Na een ramp vangt het Rode Kruis ook mensen op. Vrijwilligers verwanteninformatie helpen de evacués bij het invullen van registratieformulieren en voeren de gegevens in IRIS in. Deze informatie wordt door de vrijwilligers aan de telefoon weer gebruikt.

Een voorbeeld is de brand in het cellencomplex op Schiphol. Binnen twee uur was de verwantentelefoon in de lucht, vertelt Leo Stoker, en in minder dan twaalf uur waren de meeste verzoeken beantwoord.

Meer informatie:

* Hulpverlening Rode Kruis na rampen in Nederland
* Ook interesse om IRIS in uw gemeente te gebruiken? Neem contact op met de afdeling verwanteninformatie van het Rode Kruis tel 070-4455775

* Er zijn nog vrijwilligers nodig om de verwantentelefoon te bemannen. Interesse? Meld u aan via het servicebureau van het Rode Kruis tel 070-4455888 of info@redcross.nl