Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, 025wur, 22 maart 2006

Nieuwe, hoogwaardige onderzoeksfaciliteit voor paarden in wageningen

Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft een kleine hoogwaardige faciliteit voor onderzoek en onderwijs rond paarden in gebruik genomen. In deze faciliteit wordt op diervriendelijke wijze onderzoek verricht naar onder meer het bewegingsmechanisme van paarden. Verder wordt er voedingsonderzoek verricht. Doel is bijvoorbeeld het voorkomen van letselschade of gezondheidsproblemen als gevolg van de voeding bij paarden.

De opening van de paardenfaciliteit werd vandaag, 22 maart, verricht door prof.dr. Martin Kropff, rector magnificus van Wageningen Universiteit. De faciliteit is onderdeel van het proefbedrijf De Ossenkampen van het departement Dierwetenschappen van Wageningen UR, aan de Haarwal in Wageningen.

Naast de huisvesting voor vijf paarden heeft de faciliteit een buitenbak en ruime uitloopmogelijkheden. Verder is er een onderzoeksruimte om metingen aan de dieren te verrichten. Voor biomechanische metingen en voedingsonderzoek staan hoogwaardige technologieën ter beschikking of worden nog ontwikkeld. Het Departement doet daarnaast onderzoek naar de biomechanische en genetische achtergronden van osteochondrose (een storing in de botvorming op jeugdige leeftijd) en naar huid- en manenexceem bij paarden. Verder wordt er met de Koninklijke Vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) samengewerkt aan verbetering van het fokprogramma en zijn er plannen op het terrein van inspanningsfysiologie.

De ingebruikname van de paardenfaciliteit hangt samen met de verbreding aan Wageningen Universiteit van de aandacht voor het dier. Ging het vroeger vooral om productiedieren, nu is er ook veel belangstelling voor het gezelschapsdier, zowel in het onderzoek als in het onderwijs. Tegenwoordig kunnen studenten al in een vroeg stadium van hun studie kennismaken met de verschillende disciplines die zich ook richten op het gezelschapsdier. In het kader van hun afstudeervak kunnen studenten bijvoorbeeld gebruikmaken van de faciliteit.