Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

Berekenen specifieke mestproductie melkvee voor mestadministratie

22-03-2006 - Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een handreiking gepubliceerd hoe melkveehouders hun zogenaamde bedrijfsspecifieke excretie (mestproductie) kunnen berekenen.

De methode voor de handreiking is ontwikkeld in overleg met de sector binnen het project 'Koeien en Kansen'. Dit project wordt gesteund door LTO, Productschap Zuivel en het ministerie van LNV. In dat project worden ideeën voor de toekomst in de melkveehouderij uitgewerkt en getest.

In het nieuwe mestbeleid hebben boeren te maken met vaste getallen voor de berekening van de hoeveelheid stikstof en fosfaat die graasdieren produceren, de excretieforfaits. Melkveehouders die af willen wijken van de excretieforfaits, omdat de specifieke situatie op hun bedrijf wezenlijk afwijkt van het gemiddelde, kunnen nu gebruik maken van de handreiking.

Melkveehouders die bijvoorbeeld met een uitgekiend voermanagement hun bedrijf runnen, kunnen met de handreiking beter de werkelijke mestproductie van hun veestapel berekenen dan wanneer zij zouden rekenen met de forfaits. Gebruik maken van de handreiking betekent voor boeren wel dat ze een goede administratie en meting van onder andere de kwaliteit van het voer moeten hebben.

De handreiking is te vinden op de website van Het LNV-Loket. Koeien en Kansen heeft de handreiking omgezet in een rekenmodule. Kijk op www.koeienenkansen.nl.

Blijf op de hoogte en neem een abonnement.