D66

D66 wil ook toekomstige generaties welvaart en een hoge kwaliteit van leven bieden. Op het gebied van bijvoorbeeld de economie, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid, onderwijs en kennis, het functioneren van de overheid moet er daarom nog veel gebeuren in Nederland. Dat is de kern van het werk van dit hervormingskabinet.

D66 wil ervoor zorgen dat ook de jongeren van nu straks nog kunnen profiteren van een goede baan, goede gezondheidszorg, en goede pensioenen. En we zijn op de goede weg, zoals ook blijkt uit de nieuwe cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) deze week presenteerde.

Dinsdag presenteerde het CPB het Centraal Economisch Plan 2006 (CEP 2006). Hierin staan de nieuwste economische vooruitzichten voor de rest van 2006 en voor 2007. Het beeld dat bestaat van het kabinetsbeleid verschilt radicaal van de werkelijke intenties en de mede dankzij het herstelbeleid geboekte resultaten. Uit de CPB-cijfers blijkt dat de economische groei toeneemt, de werkgelegenheid groeit en dat de overheidsfinanciën op orde zijn, mede doordat er minder werkloosheidsuitkeringen betaald hoeven te worden.

Van groot belang is dat de banenmotor op gang begint te komen: in 2006 gaan er naar verwachting 109.000 mensen extra aan de slag en in 2007 156.000. Bij elkaar komen er in 2006 en 2007 dus 265.000 banen bij. De werkloosheid daalt in deze jaren bij elkaar met 113.000 personen. Hierdoor daalt het werkloosheidspercentage van 6% in 2006 naar 5% in 2007. Na jaren van stagnatie draait de economie weer op volle toeren: de economie groeit in 2006 naar verwachting met 2,75% en in 2007 met 3%. De in Nederland geproduceerde uitvoer zal straks de tot nu toe hoogste groei van het decennium beleven.

Er zijn maar weinig EU-landen die met zulke goede rapportcijfers uit een conjunctuurdal komen. Dat ondanks grote problemen waar de economie de afgelopen jaren voor heeft gestaan: hoge olieprijzen, flink gestegen pensioenpremies en een dure euro. Bovendien heeft het kabinet de sociale zekerheid, het zorgstelsel en de marktordening in de energiesector structureel versterkt. Ook de winstgevendheid herstelt zich. Het is maar goed dat het kabinet zoveel in gang heeft gezet, want vorige week is uit een ander CPB-rapport gebleken dat de vergrijzing veel duurder uitpakt dan eerder becijferd. Daarom is het maar goed dat deze coalitie de moed heeft gehad om in te grijpen toen de overheidsfinanciën dreigden te ontsporen. Hierdoor is het begrotingstekort gedaald van 3,1% van het bruto binnenlands product (BBP) in 2003 naar 0,9% dit jaar. Voor 2007 rekent het CPB op 0,4%. Daarnaast heeft het kabinetsbeleid ervoor gezorgd dat meer mensen zich op de arbeidsmarkt aanbieden als werknemer, en die mensen hebben we hard nodig met het oog op de vergrijzing.

Als we echt denken aan de volgende generaties is er meer nodig om de overheidsfinanciën in de hand te houden, maar het gaat om meer dan de boekhouding alleen. We moeten óók zorgen dat er meer mensen aan het werk kunnen en dat onze economie nog vernieuwender en dynamischer wordt.

21-3-2006 17:15