Unicef



Droogte in Kenia treft nomadenkinderen zwaar 22 maart 2006, New York - Een enkel buitje daargelaten, is het weertype in Kenia al jaren hetzelfde: droog. Gortdroog. Het gebrek aan water heeft dramatische gevolgen, vooral voor de nomadenstammen in het Turkana-district in het noordoosten van het land. Hier is het vee de afgelopen jaren gedecimeerd. Het aantal kinderen dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis neemt sterk toe.

De nomaden in het Turkana-district zijn door de droogte veel vee kwijtgeraakt.
De nomaden in het Turkana-district zijn door de droogte veel vee kwijtgeraakt.

Iedereen in de regio wacht op regen. Maar bijna 3,5 miljoen mensen wachten met smart op noodhulp. Zonder een druppel regen uit de hemel, staat het water hen aan de lippen.

Nomaden extra 'gevoelig' Onder de 3,5 miljoen mensen die wachten op noodhulp zijn ruim 500.000 kinderen. Een catastrofe dreigt als er niet snel actie wordt ondernomen. Vooral onder de nomadenstammen kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Zij zijn extra gevoelig voor de droogte.

Het vee waar ze doorgaans van leven, is in de afgelopen jaren voor een groot deel overleden door een gebrek aan water. Minder vee heeft twee gevolgen voor de nomadenstammen. Ten eerste minder eten, maar daarnaast ook steeds minder inkomen omdat ze de dieren niet kunnen verkopen. Hierdoor hebben ze minder geld, waardoor er geen medicijnen kunnen worden gekocht voor hun zieke en ondervoede kinderen.

Steeds meer kinderen ondervoed Door het gebrek aan water, voedsel en geld voor medicijnen moeten er steeds meer nomadenkinderen ziek en ondervoed worden opgenomen in de plaatselijke ziekenhuizen. Emily Teshome van Unicef: "Twintig procent van alle kinderen is ondervoed. En als je nagaat dat de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) bij 15 procent al spreekt van een 'kritieke toestand'... Het is echt een acuut probleem." Ziekenhuizen hebben grote problemen met de opvang van de patiëntjes. De rijen voor de ziekenhuisdeuren groeien met de dag.

Steeds meer nomadenkinderen raken ondervoed en moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. Steeds meer nomadenkinderen raken ondervoed en moeten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Actie van VN en Unicef

Over een week zullen de Verenigde Naties starten met een nieuwe ronde om geld in te zamelen voor de Hoorn van Afrika, het gebied in het noordoosten van het continent waar ook Kenia toe behoort. De extreme droogte vraag om extra (geld voor) actie.

Intussen coördineert Unicef, in samenwerking met de overheid van Kenia, de huidige noodhulp. Deze hulp bestaat uit voorzieningen voor water en sanitair. Daarnaast geeft Unicef extra voeding aan baby's en zwangere vrouwen en wordt er ingeënt tegen diverse ziektes. Tot slot probeert Unicef scholen draaiende te houden zodat kinderen, ondanks de vele problemen, toch les kunnen krijgen.