FNV

FNV pleit voor combinatie van werken, zorgen en studeren

Een boete voor vrouwen die na een hoge opleiding thuisblijven voor de kinderen? Geen goed idee, vindt de FNV. Met positieve prikkels wil de grootste vakcentrale bereiken dat vrouwen en mannen werk, zorg en studie gemakkelijker kunnen combineren.

Te veel vrouwen in Nederland werken niet of ze werken in kleine deeltijdbanen. In een brief aan de Tweede Kamerleden over het emancipatiebeleid signaleert FNV dat vrouwen achterblijven in arbeid en loon en ook in regelingen zoals het zwangerschapsverlof voor zelfstandigen.

Ook de PvdA wil dat vrouwen meer en langer gaan werken. Vice-voorzitter Sharon Dijksma noemt het in blad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW zelfs kapitaalvernietiging wanneer goed opgeleide moeders niet gaan werken. Zij moeten dat maar voelen.

De partij zoekt de oplossing in een leenstelsel met langdurige terugbetaling van hoge studiekosten, ook als een vrouw geen werk heeft en liever voor de kinderen zorgt. Dan betaalt haar man maar mee, stelt de PvdA in het blad Forum. De redactie van Forum noemde dit vandaag een "boete voor vrouwen die niet werken."

Geen boetes

Ouderwets, vindt de FNV, want het gezin van tegenwoordig vereist een hoop geregel en verdeling van taken. Zoiets doe je met inzet van het hele gezin.

Voor de vakbond gaat het er juist om hoe mensen m/v hun studie, werk en zorgtaken beter kunnen combineren. Daarbij vindt FNV voorzitter Agnes Jongerius het belangrijker om mensen stimuleren dan om boetes op te leggen.

Binnenkort bespreekt de kamer de voortgang van het emancipatiebeleid. De bonden zien achterstanden in beloning en werk oplopen. Tegelijkertijd heeft het kabinet heeft de emancipatie voltooid verklaard.

Maar is het wel altijd een vrije keus van jonge ouders om niet of minder te gaan werken? Als mannen en vrouwen gelijk loon hadden, zou de baan van moeders niet het eerst sneuvelen.

Veel mensen die in deeltijd werken (m/v) zouden best meer uren willen werken, zo weet de FNV. Maar de baas wil niet. Jonge ouders willen graag betere, betaalbare en toegankelijker kinderopvang.
* Lees de brief aan de Tweede Kamer

22 maart 2006
brief emancipatie 2006.doc