Provincie Noord-Holland

3/22/2006

Onderwerp

Start ontwerp fiets- en wandelbrug Geniedijk

Marjan Lansdaal

Een nieuwe verbinding in de Stelling van Amsterdam

MTD landschapsarchitecten start deze maand met het ontwikkelen van een visie en een ontwerp voor het oostelijk deel van de Geniedijk, rekening houdend met de toekomstige doorsnijding door de N201 en de komst van nieuwe bedrijventerreinen. Belangrijk onderdeel van het ontwerp is de komst van een fiets- en wandelverbinding over de A4/N201. Belanghebbenden kunnen hierover meedenken. Naar verwachting worden de visie en het ontwerp in juni gepresenteerd.

Vandaag hebben Rinske Kruisinga, gedeputeerde Cultuur provincie Noord-Holland en Han Thijssen, partner van MTD landschaps-architecten, het contract hierover getekend, in aanwezigheid van Herman Tuning, wethouder gemeente Haarlemmermeer.

De Geniedijk maakt onderdeel uit van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. De dijk, gelegen tussen Vijfhuizen en Aalsmeer, is doorsneden door de A4. Deze doorsnijding wordt tussen 2008 en 2010 verbreed met de nieuwe N201. Dit is voor de provincie, gemeente en Rijkswaterstaat aanleiding geweest om te kijken hoe de tegengestelde belangen van de economische ontwikkeling van dit gebied met een nieuwe infrastructuur en de cultuurhistorische waarden van de Stelling elkaar kunnen versterken.

Tuning en Kruisinga zijn het eens over het unieke karakter van de Geniedijk. De toenemende druk op het landschappelijk karakter van de dijk en haar directe omgeving vraagt om een visie over de wijze waarop dit bijzondere deel van de Stelling haar uitstraling kan behouden en versterken, aldus beide bestuurders. Het ontwerpteam bestaat dan ook niet alleen uit (landschaps)architecten, maar ook uit een beeldend kunstenaar, een adviseur voor bouwconstructies en een cultureel planoloog. Het plan past in de visie van het nieuwe college van de gemeente Haarlemmermeer om meer belang te hechten aan het bestaande karakter en de recreatieve functie van de Geniedijk evenals de maatschappelijke functie van de forten in de hele gemeente.

De provincie, gemeente en Rijkswaterstaat vinden het belangrijk dat belanghebbenden betrokken zijn bij het ontwikkelen van de visie en het maken van het ontwerp. MTD organiseert in de loop van het ontwerpproces bijeenkomsten, workshops en presentaties, waarin zij een actieve bijdrage kunnen leveren.

In oktober vorig jaar is de aanbestedingsprocedure voor de visie en het ontwerp gestart. MTD landschapsarchitecten is uit 44 aanmeldingen geselecteerd door een beoordelingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de provincie, de gemeente Haarlemmermeer, het projectbureau N201, Rijkswaterstaat en het Atelier Rijksbouwmeester.

Gedeputeerde Rinske Kruisinga en Han Thijssen van MTD landschapsarchitecten tekenen het contract
Gedeputeerde Rinske Kruisinga en Han Thijssen van MTD landschapsarchitecten tekenen het contract

Han Thijssen van MTD landschapsarchitecten, gedeputeerde Rinske Kruisinga en wethouder Herman Tuning van Haarlemmermeer na de ondertekening van het contract
Han Thijssen van MTD landschapsarchitecten, gedeputeerde Rinske Kruisinga en wethouder Herman Tuning van Haarlemmermeer na de ondertekening van het contract