Landstede


Kennisuitwisseling Kinderopvang België

Een echt Pippi Langkoushuis, waar kinderen buiten schooltijd naar hartelust kunnen spelen en leren. Leidinggevende Fenny Pieper van Landstede Kinderopvang Ommen keek haar ogen uit tijdens haar verblijf in Turnhout Mol.

De buitenschoolse opvang wordt in België meestal niet door scholen geregeld, maar door IBOs, Initiatief Buitenschoolse Opvang.

Daarbij wordt veel waarde gehecht aan het verschil tussen school en vrije tijd. Ze hebben dan ook kritiek op het Nederlandse Plan van Van Aartsen, waarin kinderen vanaf 2007 buiten schooltijden gewoon op school moeten worden opgevangen.

Ze bieden de kinderen leuke uitdagingen in een rijke omgeving. Zo hadden ze bijvoorbeeld in Herenthout voor peuters tot vier jaar een echt klein huisje op het terrein staan, waar ze met zn twaalven voor het huishouden moesten zorgen.

Toen wij er waren hadden deze peuters bijvoorbeeld net boodschappen gedaan. Ze waren gehaktballetjes aan het draaien voor de soep.

België is op het gebied van gastouderopvang betreft toonaangevend. Daar is men bijvoorbeeld vanuit de overheid al zon dertig jaar bezig met gastoudergezinnen. Ook vanuit België is deze vorm van opvang in Nederland geïntroduceerd. Bij ons in Ommen bestaat het Gastouderbureau 15 jaar.

'De manier van werken was voor mij wel herkenbaar. Net als ons bureau hechten zij veel waarde aan kwaliteit: zo krijgen gastouders bijvoorbeeld een basiscursus en bijscholing op allerlei gebied.

'De kinderen kunnen er al vanaf hun 2½/3-de jaar naar school Dat hoeft dan niet direct vijf dagen per week, maar kan in overleg ook een aantal ochtenden bijvoorbeeld. Het leuke is dat kinderen tot hun zesde jaar les krijgen van kleuterleidsters oude stijl.