Van Lanschot Bankiers


Ducatus Vergroot Belang Preferente Aandelen Océ

Beleggingsmaatschappij Ducatus N.V. zal haar belang in certificaten van financieringspreferente aandelen van de Venlose fabrikant van kopieermachines Océ N.V. aanzienlijk uitbreiden. Deze uitbreiding vindt plaats nadat Ducatus, in samenwerking met de overige certificaathouders, een unieke herstructurering van certificaten van preferente aandelen Océ heeft afgerond. Deze blijven nu ook onder IFRS gelden als eigen vermogen.

Het preferente aandeel Océ kende zoals gebruikelijk een vooraf vastgestelde vaste dividenduitkering gedurende een bepaalde looptijd. Het preferente aandeel is als financieringsinstrument voor een onderneming onder druk komen te staan omdat traditioneel gestructureerde preferente aandelen onder IFRS regels niet meer tot het eigen vermogen van een onderneming mogen worden gerekend. Océ heeft daarom, in samenwerking met zijn certificaathouders, een herstructurering van zijn uitstaande preferente aandelen doorgevoerd.

Door de herstructurering worden de preferente aandelen Océ onder IFRS regels wél gekwalificeerd als eigen vermogen. De uitkering aan de certificaathouders op de preferente aandelen wordt afhankelijk van de winst van de onderneming. Het contante deel van de uitkering is bepaald op 4,5% per jaar, mits de winst het toelaat. De uitkering voor de preferente aandeelhouders wordt onzekerder, maar de mogelijke beloning wordt eveneens hoger doordat tegelijkertijd een conversierecht (op ¤ 18,01) is toegekend. Daarmee lopen de belangen van de onderneming en haar preferente aandeelhouders parallel.

Ducatus vindt dit een mooi voorbeeld hoe financieringspreferente aandelen ook in de toekomst zowel een goed financieringsinstrument voor een onderneming kunnen zijn als een aantrekkelijke belegging. Ducatus zal daarom haar belang in preferente aandelen Océ aanzienlijk uitbreiden. Daartoe zijn overeenkomsten getekend met enkele andere certificaathouders van preferente aandelen Océ.

's-Hertogenbosch, 22 maart 2006

Ducatus NV is een closed-end beleggingsmaatschappij van F. van Lanschot Bankiers NV. Ducatus belegt in (certificaten van) preferente aandelen van Nederlandse ondernemingen. Bij voorkeur wordt belegd in 5%-pakketten om van de deelnemingsvrijstelling gebruik te kunnen maken, zodat de dividendinkomsten en eventuele gerealiseerde koerswinsten belastingvrij kunnen worden genoten.

Ducatus: drs H.J.H.M. Zijlmans RBA, Directeur F. van Lanschot Beheer BV. Telefoon +31(0)73 548 81 72; fax +31(0)73 548 88 62.

Perscontacten Van Lanschot: F.L. Bouman, Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 36 76; telefax +31 (0)73 548 33 49.

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.org