Ingezonden persbericht


Persbericht
22 maart 2006

Nuon ook in de race voor nieuwe centrale

Energiebedrijf Nuon wil een elektriciteitscentrale gaan bouwen op de Maasvlakte. De zogenoemde vergassingscentrale heeft een vermogen van 1200 megawatt en gaat een miljard euro kosten. De Zuid-Hollandse Milieufederatie is voorzichtig positief over de plannen.

De bouw van de nieuwe centrale moet starten in 2008 en stroom gaan leveren in 2011. De fabriek kan op steenkool, biomassa en aardgas draaien. Uit steenkool en biomassa kan de centrale zelf gas produceren, waarmee vervolgens elektriciteit wordt opgewekt. Nuon heeft al een vergassingscentrale in Buggenum. Andere elektriciteitscentrales vergassen de grondstoffen niet, maar verbranden ze direct.

De nieuwe fabriek van Nuon moet op het terrein van het Europees Massagoed-Overslagbedrijf komen, op exact dezelfde plek waar concurrent Electrabel eveneens een grote centrale wil bouwen van 600 tot 800 megawatt. Elektrabel heeft een voorkeur voor een centrale waarin steenkool in poedervorm wordt verbrand. Volgens de Milieufederatie is de bouw van zo'n centrale 'ouderwets' en een voorbeeld van maatschappelijk onverantwoord ondernemen. Een kolen-gestookte centrale vergroot het broeikaseffect, terwijl Nederland zich internationaal heeft verplicht om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met zes procent in 2010. Uiteindelijk moet één van de bedrijven afvallen voor de populaire locatie op de Maasvlakte.

De Milieufederatie is positief over de plannen van Nuon. Beleidsmedewerker Bert Bakker wil echter nog wel duidelijkheid over de lokale milieu-aspecten en de duurzaamheid van de verschillende stromen biomassa en afval die Nuon in de toekomst in de centrale wil verwerken. Daarnaast wil Bakker dat CO2 wordt 'afgevangen', zodat dit schadelijke gas kan worden opgeslagen in de ondergrond en niet vrijkomt in de lucht, waar het zorgt voor de opwarming van de aarde. In Denemarken is deze maand een dergelijke afvang-installatie geopend met steun van de Europese Unie en TNO.

Nuon stelt dat CO2-afvang in de nieuwe centrale op de Maasvlakte beter mogelijk is dan bij andere verbrandingsinstallaties, maar dat nog geen acties wordt ondernomen om dit ook daadwerkelijk op korte termijn uit te voeren. Bakker wil dat Nuon de nieuwe techniek niet op de lange baan schuift en vraagt het bedrijf om onderzoek naar alle mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Bakker: ,,Door de ontwikkeling van de Nuon-centrale kunnen we een forse innovatieve stap zetten waar het gaat om het stoken van kolen in combinatie met biomassa en afvalstromen. Dat is positief. Maar grootschalige ervaring met vergassing is nog beperkt en Nuon moet eerst helder maken dat diverse brandstof-stromen zeer schoon kunnen worden geproduceerd, vergast en vervolgens verbrand in gasturbines. Steenkolen stoken zonder gebruik van CO2-afvang levert een te grote bijdrage aan het broeikaseffect en daarmee kunnen wij zeker niet akkoord gaan. Het liefst zien wij energiebesparing als alternatief voor nieuwe centrales, maar als er dan toch een centrale moet komen, willen wij wel de meest milieuvriendelijke fabriek die je maar kunt bouwen." -------------


Ingezonden persbericht