Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

Werken & Leren
Leve het leerbedrijf

:: 22 Mar 2006

Werkgevers openen deuren voor vmbo-leerlingen

DEN HAAG - Circa 1500 werkgevers openden woensdag 22 maart de deuren voor vmbo-scholieren tijdens de landelijke actiedag 'Kom in het leerbedrijf'. De Taskforce Jeugdwerkloosheid en Colo, die de actiedag organiseerden om jongeren te helpen een bewuste beroepskeuze te maken, zijn blij met de groei. Ruim 3200 leerlingen uit klas 3 en 4 van het vmbo hebben een werkplek bezocht.

Veel jongeren hebben geen idee wat er komt kijken bij het beroep dat zij willen uitoefenen. Soms kiezen ze een opleiding voor een beroep waar geen werk in te vinden is, terwijl er in andere sectoren een ernstig tekort aan arbeidskrachten bestaat.

Tijdens de actiedag konden de jongeren bij de deelnemende bedrijven beroepen in actie zien, een rondleiding krijgen, praten met de mensen die het beroep uitoefenen en kleine werkopdrachten uitvoeren. Jongeren waren te gast bij onder meer auto- en garagebedrijven, bij restaurants en traiteurs, bouw- en technische bedrijven, musea en gemeentelijke en andere overheidsinstellingen.

Bij Colo was ook een groep enthousiaste leerlingen te gast. Ze hebben kopieerwerkzaamheden verricht, etiketten gemaakt, koffie verzorgd en telefoongesprekken aangenomen achter de receptie. Bellen met zon groot toestel bleek toch wel wat onwenniger dan met het eigen mobieltje.

De actiedag Kom in het leerbedrijf is een gezamenlijk initiatief van Colo, kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, Schoolmanagers_Vo, Stichting platforms VMBO en Taskforce Jeugdwerkloosheid.