Gemeente Tiel


Tiel ontvangt laatste schenking collectie Landwehr-Vogels

Sinds 1995 beschikt het Regionaal Archief Rivierenland voor de gemeente Tiel over een deel van de collectie Atlas Landwehr-Vogels. De Atlas Landwehr-Vogels is een unieke internationaal bekende collectie van ongeveer 5000 18e- en 19e-eeuwse borduurpatronen. Op woensdag 22 maart 2006 om 12.00 uur ontvangt burgemeester De Vreeze uit handen van de heer en mevrouw Landwehr een laatste aanvullende schenking.

Borduurhandboekjes en kinderboeken
Deze schenking bestaat uit een aantal zeer zeldzame, aan het eind van de 16e-eeuw gedrukte borduurhandboekjes. De Tielse verzameling wint hierdoor nog meer aan wetenschappelijke en (kunst)historische waarde. Daarnaast ontvangt de gemeente enkele honderden kinderboeken uit de 18e en 19e eeuw. Velen hiervan bevatten kleurenafbeeldingen. Met deze aanvulling op de al aanwezige collectie boeken en prenten wordt een goed beeld gegeven van de borduurkunst in de 16e en 17e eeuw en de 19e-eeuwse boekdrukkunst, zoals die ook in Tiel voorkwam.

Publicatierechten
Bij de schenking worden de publicatierechten overgedragen aan de Stichting Vrienden van het Stadsarchief Tiel. Het bij het regionaal archief aangesloten stadsarchief van Tiel krijgt hiermee een belangrijke aanwinst. De collectie is vanaf dat moment openbaar bezit. De nieuwe aanwinsten zijn niet direct beschikbaar, maar worden eerst beschreven. Daarna wordt er een expositie samengesteld in het archief.

De schenking gebeurt in aanwezigheid van notaris Waiboer, de heren Rijneke en Romijn van de Stichting Vrienden Stadsarchief Tiel en de heer Veerman, directeur / streekarchivaris Regionaal Archief Rivierenland.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 17 maart 2006