Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200500562/1
(Bestemmingsplan luchthaven Lelystad)
Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Lelystad heeft ingediend tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Lelystad Luchthaven, partiele herziening van het bestemmingsplan Landelijk gebied, gedeelte oostelijk Flevoland" van de gemeente Lelystad. Het bestemmingsplan geeft de mogelijkheid de bedrijvigheid nabij de luchthaven uit te breiden. Ondermeer wordt beoogd om een ontwikkeling van de luchthaven tot Business Airport mogelijk te maken. Ook maakt het plan de verhuizing van Aviodrome van Schiphol naar Lelystad mogelijk. De inwoner heeft bezwaar tegen het plan omdat er naar zijn mening te veel geluid bij zijn woning zal optreden. Hij vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de cumulatie van industrie-, wegverkeer- en luchtvaartlawaai. Het college van gedeputeerde staten is van mening dat de woning niet te veel zal worden belast door geluid.


* 200503197/1
(Openbaarheid stukken Vlietlandziekenhuis Schiedam) Uitspraak op het hoger beroep dat de minister van VWS heeft ingesteld met betrekking tot het al dan niet openbaar maken van het integrale dossier van het onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het Vlietlandziekenhuis in Schiedam heeft uitgevoerd. Een arts die was verbonden aan het ziekenhuis had daarom gevraagd omdat die naar zijn mening inzicht geven in de manier waarop de Inspectie tot zijn eindoordeel is gekomen. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft, naar aanleiding van dat eindoordeel, de overeenkomst met de arts om als gynaecoloog te werken in het ziekenhuis, opgezegd. De minister weigert echter op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur om de stukken openbaar te maken. De minister stelt dat informatieverstrekking achterwege moet blijven voor zover het belang daarvan niet opweegt tegen het belang van de inspectie, controle en toezicht van bestuursorganen. De rechtbank in Rotterdam heeft in een uitspraak van 23 februari 2005 het daar door de arts ingestelde beroep gegrond verklaard.


* 200504469/1
(Stopzetting subsidie Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen) Uitspraak op het hoger beroep dat de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen heeft ingediend met betrekking tot een besluit van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van september 2003 om de subsidie vanaf januari 2004 stop te zetten. De subsidie werd jaarlijks verleend op grond van de Welzijnswet 1994. De Staatssecretaris heeft in de nota "Kennis, Innovatie, Meedoen Beleid begrotingssubsidies VWS" de herziening van het subsidiebeleid en het nieuwe beleid uiteengezet en geoordeeld dat de Bond niet meer voor subsidie in aanmerking kwam. De Bond is ondermeer van mening dat er strijd met het gelijkheidsbeginsel optreedt nu vergelijkbare organisaties wel subsidie krijgen, de gevolgen van de stopzetting voor haar onevenredig groot zijn en de termijn waarop de stopzetting werd aangekondigd te kort is. De rechtbank in Den Haag heeft in een uitspraak van 8 april 2005 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.


* 200505040/1
(Uitzaaien en opvissen Ierse mosselen en oesters) Uitspraak op de beroepen die de Vogelbescherming Nederland, de Vereniging Zeeuwse Milieufederatie, de Faunabescherming en visserijbedrijven hebben ingediend met betrekking tot 40 vergunningen die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft verleend voor het uitzaaien en weer opvissen van mosselen en oesters uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk in het natuurmonument "Oosterschelde-buitendijks". De vergunningen zijn verleend op grond van de Natuurbeschermingswet voor de periode tot en met 31 december 2005. In beroep wordt door de natuurverenigingen aangevoerd dat de minister het risico van de schadelijke gevolgen van het uitzaaien van mosselen en oesters uit de Ierse en Keltische Zee voor het ecosysteem van de Oosterschelde onvoldoende heeft onderzocht. De visserijbedrijven zijn het niet eens met de voorwaarde in de vergunningen dat zich in de uit te zaaien mosselen en oesters maximaal 20% zand, slib en planten mag bevinden. (zie ook de uitspraak van gelijke datum met zaaknummer 200506050/1)


* 200505734/1
(Voetbalstadion Emmen)
Beroep van de Stichting Milieu Rondomme tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Emmen heeft verleend aan de Stichting Betaald Voetbal Emmen voor een voetbalstadion met horeca aan de Meerdijk 59 in Emmen. De Stichting Milieu Rondomme vreest voor parkeer- en geluidhinder als gevolg van voetbalwedstrijden en evenementen. Ook stelt zij dat er geluidoverlast zal optreden ten gevolge van het verkeer van en naar het stadion. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat de voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden onaanvaardbare hinder zullen voorkomen.


* 200506479/1
(Carillon Dinkelland)
Beroepen van inwoners van Dinkelland tegen de nadere eisen die het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland heeft gesteld met betrekking tot het gebruik van het carillon in de toren van het kerkgebouw van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Ganzemarkt in Ootmarsum. In de nadere eisen is aangeven dat het carillon uitsluitend in werking mag zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur en het 'bronvermogen' niet hoger mag zijn dan 95 dB(A). De inwoners vinden dat deze eisen niet streng genoeg zijn. Zij stellen dat het carillon te groot is, het te lang mag worden bespeeld en de frequentie ervan te hoog is.


* 200507811/1
(Dwangsom antenne-installatie Amersfoort)
Uitspraak op het hoger beroep dat T-Mobile Netherlands BV heeft ingesteld met betrekking tot een besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort waarbij een dwangsom is opgelegd vanwege een GSM antenne-installatie aan een lichtmast. De antenne met techniekkast en hekwerken is geplaatst aan de Schothorsterlaan in Amersfoort. T-mobile is van mening dat voor de antenne-installatie geen bouwvergunning is vereist en er ook geen dwangsom kan worden opgelegd. De rechtbank in Utrecht heeft in een uitspraak van 24 augustus 2005 het daar door T-Mobile ingestelde beroep ongegrond verklaard.