Technische Universiteit Delft

'Vliegtuigindustrie kan efficiënter'

In de ketens in de vliegtuigindustrie zijn stappen voorwaarts mogelijk door verbeteringen in de organisatie door het gebruik van ICT. Dat stelt prof.mr.dr.ir. Sicco C. Santema (onder meer) in zijn intreerede als hoogleraar Aerospace Management and Organisation aan de TU Delft op woensdag 22 maart. De rede heeft als titel: 'Faster, Cheaper, Better'.

Santema: 'Traditioneel vinden bewerkingen na elkaar plaats in een keten. Daarbij vindt overlap in werkzaamheden plaats. Door die overlap op te sporen en door een andere sturing in de keten wordt de vliegtuigketen veel efficiënter. Dat kan bij de vliegtuigmaatschappij zijn, maar ook op het vliegveld. Het gaat er met name om die stappen op te sporen die vertraging in de doorstroom in de keten veroorzaken. Op een vliegveld zijn dat bijvoorbeeld passagiersstromen. Bij innovaties is dat vaak de markt. Door de markt reeds te bewerken terwijl de innovatie nog productierijp moet worden gemaakt, wordt de kans in de markt enorm vergroot. Door pas te produceren als de order is geplaatst, worden voorraden en de daarbij behorende kosten uit de keten gehaald.'

In de leerstoel Aerospace Management and Organisation is het onderzoek gericht op het leveren van een bijdrage aan de efficiency van de ketens in de luchtvaartindustrie. De studenten worden tegen deze achtergrond opgeleid om te denken in 'waarde' en 'waardetoevoeging' aan klanten, producenten en stakeholders.

De leerstoel van Santema omvat ook de leeropdracht Maintenance, Repair and Overhaul, gefinancierd door Air France-KLM. Binnen deze leerstoel is onderzoek en onderwijs gericht op 'lean maintenance'. Dat wil zeggen, geheel in lijn met het bovenstaande, het zoeken naar de vertragende factoren in het onderhoud en deze vertragingen opheffen. Deze leeropdracht biedt de TU Delft de mogelijkheid om een onderwijs- en onderzoeksprogramma te ontwikkelen op het gebied van onderhoud, reparatie en revisie van vliegtuigen.

In zijn rede, getiteld 'Faster, Cheaper, Better', stelt Santema verder dat een innovatie (binnen of buiten de luchtvaartsector) niet succesvol kan zijn als er niet tegelijkertijd aandacht is voor de gebruikersketen (wat wil de klant?) en de productieketen. Bij het verbeteren van de productieketen pleit Santema voor het op grote schaal uitbesteden van activiteiten aan gespecialiseerde leveranciers, het intensief betrekken van deze leveranciers bij innovatie en voor verregaande modularisatie. Santema noemt in dit verband het succesvolle Eclipse 500 vliegtuig als lichtend voorbeeld. 'Dat kost veel minder dan een vergelijkbaar vliegtuig en de doorlooptijden zijn gehalveerd.'

Nadere informatie:
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Sicco Santema, tel. 015-2789196, e-mail: s.c.santema@lr.tudelft.nl, of met wetenschapsvoorlichter Maarten van der Sanden, directie Marketing en Communicatie, tel. 015-2785454, e-mail: m.c.a.vandersanden@tudelft.nl.