Geert Wilders opnieuw meest geciteerde politicus

Creative venue

Onbekend maakt onbemind
Geert Wilders opnieuw meest geciteerde politicus

Haarlem, 22 maart 2006 - Geert Wilders is van alle Kamerleden het afgelopen jaar het vaakst in de publiciteit gekomen. Dit blijkt uit de Intermediair Citatiescore Tweede Kamerleden. Wilders werd in de Volkskrant 331 keer geciteerd, in NRC Handelsblad 320 keer en in Het Parool 251 keer. Het is de tweede keer dat Wilders de eerste plaats behaalt in de jaarlijkse score; vorig jaar stond het kamerlid ook al op nummer één. Op plaats twee volgt Wouter Bos van de PvdA en op de derde plaats Jozias van Aartsen van de VVD. Uit de score blijkt ook dat parlementariërs die zich in hun eerste termijn onvoldoende profileren, een plek op de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen vaak kunnen vergeten. Van de Kamerleden die bij de Intermediair Citatiescore in 2002 bij de onderste tien eindigden, kwamen er na de verkiezingen slechts drie terug.

De media-aandacht komt voort uit het feit dat Geert Wilders opvalt, zich heeft afgesplitst van de VVD, bezig is met het oprichten van een eigen partij en continu bewaakt wordt wegens doodsbedreigingen aan zijn adres. Bovendien is hij altijd goed voor een klinkende quote. Intermediair vroeg onder andere Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, wat hij vindt van zoveel aandacht voor een eenmansfractie. 'Het betekent dat de parlementair journalisten hun werk goed doen. Twintig jaar geleden zwegen we Janmaat nog dood. Ik denk dat openheid gezonder is en meer bij deze tijd past', aldus Broertjes.

De toptien van Kamerleden die tussen 1 februari 2005 en 1 februari 2006 het meest in de publiciteit zijn geweest

Naam Partij 2006 2005
Geert Wilders Groep 1 1
Wouter Bos PvdA 2 3
Jozias van Aartsen VVD 3 2
Boris Dittrich D66 4 5
Ayaan Hirsi Ali VVD 5 4
MaximeVerhagen CDA 6 6
Femke Halsema GL 7 7
Bert Bakker D66 8 1
Hans van Baalen VVD 9 8
Hilbrand Nawijn Groep 10 13

Van de dagbladen hebben het AD, De Telegraaf en Trouw beduidend minder aandacht besteed aan Wilders. Lex Oomkes, chef van de politieke redactie van Trouw (166 keer), zegt dat daar een beleid achter zit. 'Niet in die zin dat we hem bewust negeren. Dat is niet het geval. We schrijven op gezette tijden over zijn pogingen een politieke partij op te richten en we proberen zijn gedachtegoed uiteen te zetten voor onze lezers, maar we doen bijna nooit wat met zijn schriftelijke Kamervragen. Die gebruikt hij echt om in de publiciteit te komen. Maar zolang die inhoudelijk bij een hoop gebakken lucht blijven en weinig invloed hebben, vind ik het journalistiek verantwoord om het rustig aan te doen.'

Snelle stijgers in de ranglijst van meest geciteerde Kamerleden

Naam 2006 2005 2004

1 Eddy van Hijum (CDA) 48+ 74 149

2 Frans Weekers (VVD) 18 46 86

3 Jelleke Veenendaal (VVD) 96 114 144

4 Edith Schippers (VVD) 56 66 99

5 Jos Hessels (CDA) 55 73 97


+Eddy van Hijum (CDA) scoort steeds beter in de publiciteit

Meest geciteerde Kamerleden 2004-2006


1. Wouter Bos (PvdA)

2. Jozias van Aartsen (VVD)

3. Boris Dittrich (D66)

4. Geert Wilders (Groep Wilders)

5. Ayaan Hirsi Ali (VVD)

6. Maxime Verhagen (CDA)

7. Femke Halsema (GroenLinks)

8. Jan Marijnissen (SP)

9. Bert Bakker (D66)

10. Hilbrand Nawijn (Groep Nawijn)

Snelle dalers in de ranglijst van meest geciteerde Kamerleden

Naam 2006 2005 2004

1 Ali Lazrak (Groep Lazrak) 77 30 28

2 Joao Varela (LPF) 94 92 47

3 N. van Vroonhoven-Kok 103 94 56

4 Siem Buijs (CDA) 70 64 36

5 Stef Blok (VVD) 47 39 20

6 Willibrord van Beek (VVD) 108 107 81

Minst geciteerde Kamerleden 2004 - 2006

Naam Partij 2006 2005

1 Peter Meijer PvdA 141 nieuw

2 Niny Oerle-van der Horst CDA 141 146

3 Janmarc Lenards VVD 143 nieuw

4 Erik van Lith CDA 143 143

5 Coskun Çörüz CDA 145 122

6 Nihat Eski CDA 146 137

7 Corien Jonker CDA 147 146

8 Varina Tjon-A-Ten PvdA 147 139

9 Bart van Winsen CDA 147 141

10 Raymond Knops CDA 150 nieuw

Frans Weisglas, de voorzitter van de Tweede Kamer, geeft toe dat hij belang hecht aan de ranglijst van de Intermediair Citatiescore: 'Er zijn Kamerleden die zich erop laten voorstaan dat ze zich niets van de media aantrekken. Ik noem geen namen, maar sommigen zijn trots als ze laag op een dergelijke lijst staan. Een Kamerlid dat zijn standpunten niet in de media krijgt, beheerst zijn vak niet goed, vind ik. Via de media communiceer je met de achterban.' Het belang van 'scoren' in de media voor Kamerleden is groot. Dat blijkt zeker wanneer de citatiescores van de verschillende jaren worden vergeleken.

De parlementariër die zich in zijn eerste termijn onvoldoende weet te profileren, kan een plekje op de kandidatenlijst voor de volgende verkiezingen vaak vergeten. Van de Kamerleden die bij de Intermediair Citatiescore in 2002 bij de onderste tien eindigden, kwamen er na de verkiezingen slechts drie terug. Onbekend maakt kennelijk onbemind bij de partijbonzen. Joao Varela (LPF) maakte een enorme duikeling in de lijst (zie kader snelle dalers), maar maakt zich geen zorgen. Hij zegt het gebrek aan media-aandacht makkelijk te kunnen verklaren. 'Een paar jaar terug kreeg ik veel pers over de vloer, omdat ik bij een nieuwe partij zat en er veel te doen was binnen de LPF. Bovendien hebben de grote fracties veel van onze ideeën overgenomen.'

Niettemin: volgend jaar zijn er weer verkiezingen, en de tien minst geciteerden van dit jaar lijken zich toch enige zorgen te moeten gaan maken over hun politieke toekomst. Bart van Winsen, CDA-Kamerlid, is zich ervan bewust dat hij weinig geciteerd wordt. 'Ik merk dat de landelijke media maar weinig aandacht hebben voor de onderwerpen waar ik mee bezig ben, zoals de rechten van het kind of de Duits-Nederlandse betrekkingen. Dat is jammer', zegt Van Winsen.

Weisglas kan niet zeggen dat de media hun werk niet goed doen, maar ziet net als Van Winsen wel dat media lastige onderwerpen uit de weg gaan. 'Gisteren waren er drie debatten. Over de behandeling van Kalou, christenen in Iran en over de nieuwe terrorismewet. Over het laatste debat heb ik niets teruggezien, terwijl het minstens zo belangrijk is als die andere twee zaken.' Daarnaast kan de Kamervoorzitter zich soms ergeren aan bijvoorbeeld Den Haag Vandaag. 'Het gaat altijd over de poppetjes en de spanningen in de coalitie. Radio 1 doet het beter. Zij hebben het ook inhoudelijk over de zaken die de Kamer behandelt', zegt Weisglas.

Citatiescore Tweede-Kamerleden
In de Intermediair Citatiescore Tweede-Kamerleden wordt onderzocht hoe vaak een Tweede-Kamerlid in de publiciteit komt. Hiervoor is in landelijke dag- en weekbladen het aantal artikelen geturfd waarin de naam van een politicus in combinatie met zijn partij voorkomt. Ook is geteld in de radio- en tv-fragmenten uit het Tweede-Kamerarchief. Bij Ali Lazrak, Hilbrand Nawijn en Geert Wilders gelden vermeldingen ook zonder dat hun respectievelijke eenmanspartijen Groep Lazrak, Groep Nawijn en Groep Wilders erbij genoemd worden. De onderzochte periode loopt van 1 februari 2005 tot 1 februari 2006. Het onderzoek is uitgevoerd door Peter Faber van UZ3 in opdracht van Intermediair.

Op de website www.intermediair.nl vindt u meer informatie over het onderzoek.

Publieke zaken
De Intermediair Citatiescore wordt gepubliceerd in de rubriek Publieke Zaken, een nieuwe vaste rubriek over politiek en bestuur waarin dieper wordt ingegaan op ontwikkelingen binnen de overheid en de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide jonge ambtenaren.