NEN


Rookmeldernorm woningen aangepast met secundaire energievoorziening

De NEN-norm "Brandveiligheid van gebouwen - Rookmelders voor woonfuncties" is gewijzigd. Al eerder werd de Regeling Bouwbesluit voorzien van een toevoeging over een secundaire energievoorziening. De norm loopt daarmee nu weer in de pas.

Het wijzigingsblad A1 voegt aan de norm NEN 2555 de eis toe om de backup-batterij in huisrookmelders toe te passen. Omdat in de dagelijkse bouwpraktijk rookmelders zonder secundaire energievoorziening niet of nauwelijks werden toegepast, heeft de normcommissie, oner leiding van NEN, besloten om dit wijzigingsblad meteen definitief te publiceren, zonder dit eerst als ontwerp aan een openbare kritiekronde te onderwerpen.

Met de invoering van het Bouwbesluit 2003 is het verplicht geworden om bij nieuwbouwwoningen op het lichtnet aangesloten rookmelders toe te passen, onder verwijzing naar NEN 2555. In de normtekst en in de bouwregelgeving werd een secundaire energievoorziening niet aangewezen. Daardoor werd het optimaal functioneren van de rookmelder geheel afhankelijk van de aanwezigheid van de primaire energievoorziening (230 V~), wat gevaar oplevert bij brand door kortsluiting of kortsluiting door brand.

Europees
In de Regeling Bouwbesluit 2003 is per september 2005 de secundaire energievoorziening (backup-batterij) in de primaire inrichtingseisen verplicht gesteld. Met het wijzigingsblad A1 op de NEN-norm sluiten normtekst en regelgeving weer op elkaar aan.
Overigens is in 2005 de geharmoniseerde Europese norm voor rookmelders gepubliceerd en door NEN overgenomen (NEN-EN 14604:2005, Rookmelders). Deze geharmoniseerde norm bevat de voor de CE-markering noodzakelijke producteisen aan rookmelders. Nu NEN-EN 14604 definitief is gepubliceerd, zal de verantwoordeljke normcommissie over enige tijd gaan werken aan het in lijn brengen van NEN 2555 met NEN-EN 14604.

Meer informatie

Nadere inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces is te krijgen bij Nico van den Berg, telefoon (015) 2 690 406, e-mail: Nico.vandenBerg@nen.nl.

In Nederland is NEN het nationale normalisatie-instituut.