Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 21 mrt 2006


Voormalig Eurocommissaris Bolkestein: hogere boetes bij Europees protectionisme

In het belang van een krachtige, vrije en open Europese economie moet de Europese Unie, zonodig met hogere boetes, krachtig optreden tegen schendingen van de spelregels door de lidstaten.

Dit stelde voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein in zijn lezing die hij hield voor Industriepoort. Onderwerp was het protectionisme in Europa, dat volgens hem een doodlopende weg is. Bolkestein: Nationale sentimententen en identiteiten moeten in het belang van de economie en het behoud van onze welvaart geen rol spelen. Is de KLM minder nationaal geworden sinds de overname? Het antwoord is nee. Nationalisme past niet in een vrije en open markt. De Franse protectionistische houding, en ook die van verschillende andere landen in de Europese Unie, laat zich duiden als kortebaanpolitiek. Vasthouden aan nationale identiteit, nationaal eigendom en nationale kampioenen geeft bedrijven misschien een korte adempauze omdat dit tijdelijk de scherpte van de harde wind van de buitenlandse concurrentie vermindert. Maar op de lange termijn werkt het contraproductief omdat de globalisering bedrijven dwingt zich te bewijzen op de wereldmarkt. Bescherming leidt tot verzwakking.

Bolkestein hekelt het industriebeleid van de jaren zeventig. Volgens hem was dat: een beleid van verliesfinanciering, dat een premie stelde op slecht ondernemerschap. Het liet ook feilloos zien hoe het niet moest. Door de toenemende globalisering ondervinden bedrijven momenteel een groeiende internationale concurrentiedruk. Maar, aldus Bolkestein: De Nederlandse overheid moet de lessen uit het verleden ter harte nemen en op afstand blijven. Dit betekent niet dat de regering passief moet toekijken. De overheid moet de eigen industrie terzijde staan met een goede invulling van de randvoorwaarden: gezond financieel macrobeleid dat leidt tot lage inflatie en lage rente, arbeidsrust, kwaliteitsopleidingen en het bevorderen van innovatie. Zo schept de overheid een speelveld waarop ondernemingen op basis van eerlijke verhoudingen en eigen kracht optimaal internationaal kunnen concurreren. De dynamiek van de wereldmarkt vraagt van ondernemingen meer dan ooit dat ze snel inspelen en anticiperen op ontwikkelingen.

Over Industriepoort
Industriepoort is hét ontmoetingspunt voor vertegenwoordigers van industrie, politiek, beleidsmakers en media. Zij ontmoeten elkaar in Industriepoort om van gedachten te wisselen, om contacten te versterken, kortom, om samen na te denken over de industrie in Nederland. Industriepoort is een initiatief van de vier industriewoordvoerders uit de Tweede Kamer (CDA, PvdA, VVD en D66) en elf overkoepelende organisaties waaronder FME.

De volledige lezing van de heer Bolkestein vindt u als pdf-bestand op de website van Industriepoort.

Vereniging FME-CWM, secretariaat Industriepoort, Saskia de Jongh, 079
- 353 11 99, info@industriepoort.nl