Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Verkeer en Waterstaat compenseert CO2-uitstoot 2000 dienstautos

Op initiatief van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat worden vandaag de eerste bomen aangeplant in De Mieden (Friesland) ter compensatie voor de CO -uitstoot van 2000 dienstauto's.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat koopt de komende 4 jaar jaarlijks 500 bedrijfsauto's. De chauffeurs krijgen ook een cursus Het Nieuwe Rijden, gericht op energie zuinig rijden. De resterende CO -uitstoot van deze auto's wil het ministerie compenseren door het aanplanten van bomen.

De compensatie vindt plaats door aanplant van binnenlands bos door Staatsbosbeheer en door aanplant van bos in het buitenland. In totaal gaat dit om aanplant van circa 50 hectare bos over vier jaar. Het eerste "CO -compensatie bos" van 21 ha (150.000 bomen) in Nederland zal door Staatsbosbeheer worden aangelegd in De Mieden, een landinrichtingsgebied in oostelijk Friesland. Vandaag worden de eerste bomen geplant door schoolkinderen, de burgemeester van de gemeente en de gedeputeerde mw. Andriessen in het kader van de Nationale Boomfeestdag. De andere 30 ha worden geplant in Uganda (Kibale National Park).

Het Nieuwe Rijden
Met de rijstijl van Het Nieuwe Rijden wordt gemiddeld 10% brandstof bespaard. Het Nieuwe Rijden is een meerjarenprogramma dat loopt van 1999 tot 2010, waarin nauw wordt samengewerkt met branche- en consumentenorganisaties en het bedrijfsleven. De maatregelen uit Het Nieuwe Rijden komen voort uit de afspraken in het Klimaatverdrag (Rio de Janeiro 1992), het Kyoto-protocol en de daarop volgende Uitvoeringsnota Klimaatbeleid. Door een continue monitoring is er goed zicht op wat het programma Het Nieuwe Rijden heeft opgeleverd en wat de effecten zullen zijn in de nabije toekomst. Wanneer Het Nieuwe Rijden door de helft van de automobilisten wordt toegepast, dan kan de reductie van de CO -uitstoot oplopen tot circa 1,5 megaton in 2010.

Voor meer informatie zie www.hetnieuwerijden.nl