Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 070 JAB
Datum: 22 maart 2006

Zestien wijzigingen door inspraakreacties
GS stellen Tracé De Centrale As vast

Het college van Gedeputeerde Staten heeft de concept-Reactienota en de nota 'Tracé De Centrale As' vastgesteld. Dat heeft geleid tot een zestiental wijzigingen in het Voorkeurstracé zoals dat in augustus 2005 werd gepresenteerd. Ruim 300 inspraakreacties uit de samenleving, van zowel voor- als tegenstanders, zijn in de Reactienota verwerkt. Met dit besluit van Gedeputeerde Staten is een belangrijke stap voorwaarts gezet in de besluitvormingsprocedure rond De Centrale As, het grootste wegenproject van de provincie Fryslân.

De zestien aanpassingen in het Voorkeurstracé betreffen vooral lokale aanpassingen, zoals het verschuiven van delen van het tracé bij Dokkum en Damwoude. Maar ook worden er enkele aanpassingen verricht die leiden tot extra werk, zoals het opwaarderen van de fietstunnel onder de Zomerweg tot een tunnel voor alle verkeer en het aanleggen van een tunnel onder de Foksegatten.

In de periode van 16 september tot 1 november 2005 heeft de MER/Tracéstudie De Centrale As ter inzage gelegen. Van 16 januari tot 28 februari 2006 heeft de Aanvulling op het MER ter inzage gelegen. In totaal hebben ruim 300 instanties en betrokkenen de gelegenheid aangegrepen hun visies, bedenkingen of ideeën kenbaar te maken. Deze inspraakreacties zijn verwerkt in de concept-Reactienota. Ook de Commissie voor de Milieueffectrapportage en de Provinsjale Kommisje Kritebelied hebben de provincie over de MER/Tracéstudie geadviseerd. De Reactienota wordt, samen met deze adviezen en de voorstellen voor de wijzigingen van het Voorkeurstracé aan Provinciale Staten van Fryslân aangeboden. Zij buigen zich op 17 mei a.s. over deze voorstellen en zullen het tracé en de reactienota definitief, al dan niet in gewijzigde vorm, vaststellen.

Vervolgprocedure
Nadat het tracé is vastgesteld, komt het project in een nieuwe fase. In deze vervolgfase worden de huidige tracéontwerpen verder uitgewerkt. Daarnaast worden diverse aanvullende onderzoeken en het landinrichtingsproces opgestart. Bovendien starten de gemeenten met de bestemmingsplanprocedures. In de 2e helft van dit jaar worden de vervolgonderzoeken afgerond en dienen dan als basis voor het Realisatiebesluit, dat naar verwachting nog dit jaar door de gemeenten en Provinciale Staten genomen wordt. Na het Realisatiebesluit kunnen de voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering starten.


---- --