Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 062 JAB
Datum: 22 maart 2006

Extra werkkrediet voor N381 Drachten - Drentse grens

Het college van GS heeft een werkkrediet van bijna 2 miljoen euro aangevraagd bij Provinciale Staten voor het verder uitwerken van het in maart 2004 vastgestelde Voorkeurstracé van de N381 Drachten - Drentse grens. Dit krediet wordt ook aangewend voor het inrichten van een voorlichtingscentrum in de regio. Het college heeft daarnaast opdracht gegeven te starten met een onderzoek naar de benodigde grondverwerving.

De provincie wil de N381 opwaarderen tot een autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/u en ongelijkvloerse kruispunten. Door de doorstroming op de N381 te verbeteren, kan het doorgaande verkeer goed worden gebundeld en worden de problemen op het onderliggende wegennet opgelost. Op 9 maart 2004 hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met het Voorkeurstracé voor de N381. Het Voorkeurstracé volgt vanaf Selmien tot aan de bocht bij Wijnjewoude het bestaande tracé, vanaf daar tot aan Donkerbroek komt het tracé westelijk te liggen van de huidige weg en vanaf Donkerbroek tot aan Oosterwolde Noord ligt het tracé aan de oostkant van de Opsterlandse Compagnonsvaart, waarna tot aan de Drentse grens het tracé de bestaande weg weer volgt.

Tot aan de definitieve tracévaststelling door Provinciale Staten begin 2007 moeten nog diverse werkzaamheden worden verricht, zoals de uitwerking van het Voorkeurstracé, onderzoek naar de wijze van grondverwerving middels het instrument van de Aanpassingsinrichting en een verkenning van de financieringsmogelijkheden. Voor deze werkzaamheden is extra krediet nodig.

Gebiedsontwikkeling
De komende tijd wordt met betrokkenen gesproken over gebiedsvisies, vanwege de relatie van de omgeving met het nieuwe tracé. Er zijn vier van dergelijke gebieden te onderscheiden langs het tracé: het gebied rond het Koningsdiep en het Wijnjeterper Schar, rondom Klein Groningen en Moskou, rondom Donkerbroek tot aan de Tjonger en het Drents-Friese Wold. Het gaat in de gebiedsvisies bijvoorbeeld over het herstellen van oude wegenstructuren, het inpassen van historische kerkpaden en de ontwikkelingsrichting van dorpen, etc. In samenwerking met de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf en Opsterland heeft de provincie een notitie gemaakt over de landschappelijke inpassing van de N381. Uitgangspunt hierbij is het Landschapsbeleidsplan Zuidoost Friesland. Ook deze notitie wordt de komende tijd met omwonenden e.d. besproken.

Communicatie
De provincie steekt dit jaar veel energie in de communicatie met omwonenden en bedrijven. Een concreet actiepunt betreft het inrichten van een voorlichtingscentrum in de regio. Dit voorlichtingscentrum komt in een, door de provincie in 2002 aangekochte, boerderij langs de N381 tussen Donkerbroek en Oosterwolde.


---- --