Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 065 KV
Datum: 21 maart 2006

E 3,2 miljoen provinciaal geld voor Amelander
Kennis- en innovatiecentrum en Maritiem Centrum

De provincie gaat E 3,2 miljoen beschikbaar stellen voor de realisatie van het project 'Kennis- en innovatiecentrum en Maritiem Centrum Ameland'. Het project speelt in op de vraag naar afwisseling in de dagbesteding van toeristen en draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod van dagbesteding op Ameland.

Met de realisatie van het project worden twee kwalitatief hoogwaardige centra gecreëerd met de mogelijkheid om gedurende een langere periode meer bezoekers te ontvangen. De landschappelijk fraaie inpassing van de gebouwen, de complementariteit tussen de twee centra (natuur en maritiem) en de afstemming met de andere waddeneilanden zorgen voor een unieke mogelijkheid tot verlenging van het toeristische seizoen. Het informatieaanbod wordt sterk uitgebreid, de innovatieve en actieve wijze van aanbod van informatie heeft een grote attractiewaarde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de bezoekerssamenstelling van Ameland wijzigt en dat ook de belangstelling van de bezoekers verandert. Er is steeds meer behoefte aan hoge kwaliteit en nieuwe attracties. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Ameland samen met de Stichting Amelander Musea (STAM) het initiatief genomen om het bestaande Natuurcentrum te Nes te ontwikkelen tot een Kennis- en Innovatiecentrum Ameland (KIA) en het bestaande Reddingsmuseum te Hollum te ontwikkelen tot een Redding- en Maritiem Informatiecentrum (RMI). Deze twee centra hebben ten opzichte van elkaar een aanvullend en samenhangend karakter: het KIA richt zich primair op de natuurbeleving, het RMA op het maritieme aspect. Er is niet alleen sprake van een samenwerking tussen de verschillende centra/musea op Ameland, maar ook van samenwerking tussen de centra op de verschillende waddeneilanden, waardoor wordt voorkomen dat meer van het zelfde wordt aangeboden.


---- --