Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 069
Datum: 21 maart 2006

'Eén programma voor het landelijk gebied
voor zeven jaar'

Vanaf 1 januari 2007 krijgen de provincies de regie over de beleidsuitvoering in het Landelijk Gebied. Gedeputeerde Staten van Fryslân geven de zes gebiedsplatforms van Plattelânsprojekten een zware adviesfunctie bij de uitvoering van het Meerjarenprogramma Landelijk Gebied 2007-2013. Via dit programma maakt de provincie afspraken met het rijk over te behalen doelen en de rijksbijdrage uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied voor Fryslân. Gedeputeerde Anita Andriesen: "Met het motto 'mensen, goede ideeën en geld bij elkaar brengen', heeft Plattelânsprojekten de afgelopen jaren het nut als gebiedsgerichte aanpak bewezen. Vele initiatiefnemers zijn begeleid bij het realiseren van projecten, er is al voor zo'n E 250 miljoen geïnvesteerd. In overleg met de gebiedsplatforms hebben we daarom besloten de nieuwe gebiedsgerichte manier van werken in het landelijk gebied vanaf 2007 via deze succesvolle structuur op te pakken. Dit betekent dat de organisatie van Plattelânsprojekten na 2006 wordt voortgezet."

Eén programma voor zeven jaar
Beleidswensen van de provincie, gemeenten, waterschappen, rijk, EU, maatschappelijke organisaties en de streek worden vanuit het meerjarenprogramma integraal en gebiedsgericht gerealiseerd. In dit programma staan de doelen die GS vanuit het bestaande provinciale beleid voor het landelijk gebied wil realiseren. Daarnaast worden ontwikkelingen opgenomen die al eerder in gebieden in gang zijn gezet vanuit Plattelânsprojekten of landinrichtingsprojecten. Ook bestaande afspraken met het rijk, bijvoorbeeld over de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur, worden erin verwerkt. De benodigde investeringen en financiering worden hierbij aangegeven. Het meerjarenprogramma is voor de provincie het uitgangspunt voor de onderhandelingen met het rijk over middelen uit het Investeringsbudget voor het Landelijk Gebied. De provincie bundelt ook haar eigen middelen in één Frysk Ynfestearingsbudzjet voor het landelijk gebied. De onderhandelingen over de rijksbijdrage vinden de komende maanden plaats. Het is de bedoeling dat de provincie Fryslân eind 2006 een bestuursovereenkomst met het rijk sluit voor de periode 2007-2013.

Gebiedsgerichte aanpak voor uitvoering meerjarenprogramma landelijk gebied Het meerjarenprogramma wordt vanaf 2007 in nauwe samenwerking met gemeenten, Wetterskip, organisaties en 'de streek' per gebied uitgevoerd via de structuur van Plattelânsprojekten. De zes gebieden werken straks vanuit nog op te stellen gebiedskaders, waarin staat waar voor het gebied wensen en kansen liggen voor plattelandsontwikkeling. Dat kan per gebied verschillen. Deze gebiedskaders moeten aansluiten bij het Provinciaal Meerjarenprogramma en het gemeentelijke beleid in het betrokken gebied. Plattelânsprojekten gaat zich de komende jaren meer richten op de brede ontwikkeling van de gebieden. Andere samenwerkingsvormen met specifieke taken zoals de Nationale Parken, landinrichtingsprojecten en het Fries Merenproject, blijven bestaan. Projecten verwerven, aanjagen en begeleiden blijft een belangrijke taak van Plattelânsprojekten.


---- --