Gemeente Deventer

Week 12, 21 maart 2006

VIRTUELE BUSINESS INCUBATOR SAXION HOGESCHOLEN VAN START

In de Leeuwenbrug is het eerste huisvestingscontract getekend door studentonderneming ClubRate, de Virtuele Business Incubator van Saxion Hogescholen en de gemeente Deventer. Annamiek van Dalen, lid van de Raad van Bestuur van Saxion Hogescholen en Bert Doornebos wethouder van Economische Zaken van de gemeente Deventer ondertekenden de overeenkomst. De Virtuele Business Incubator is een projectonderneming van Saxion Hogescholen dat startende innovatieve ondernemers huisvesting biedt bij bestaande bedrijven in de regio.

In november is het concept aan de regio gepresenteerd in een groot symposium. Het jonge bedrijf ClubRate heeft een keurmerk voor uitgaansgelegenheden ontwikkeld om het stappen in het weekend veiliger te maken. Daarnaast ontwikkelen zij websites voor startende ondernemers. De gemeente Deventer ziet als belanghebbende hierin een match, omdat het bedrijf inspeelt op een actueel thema. Zij neemt het startende bedrijf voor één jaar in huis. Na één jaar wordt de pilot geevalueerd.

Het is belangrijk dat steeds meer partijen in beginnen te zien dat jonge ondernemers, juist ook van hogescholen, toekomstbrood zijn voor het midden- en kleinbedrijf. De Virtuele Business Incubator probeert win-win situaties voor beide partijen te creëren. Uit onderzoek onder het MKB blijkt dat bedrijven hier welwillend tegenover staan wanneer zij onder andere kosten kunnen besparen door het inzetten van deze jonge ondernemers en mogelijkheid hebben een aandeel te nemen in starters. Door huisvesting van jonge ondernemers dragen zij tevens bij aan een aantal maatschappelijke vraagstukken waaronder het binnenhouden van kennis, stimuleren en opleiden van de eigen regio en de aansluiting van het HBO op het MKB.

Tussen de drie partijen is een overeenkomst getekend voor een bepaalde periode. Deze overeenkomst houdt in dat niet alleen de studentondernemer gebruik kan maken van een eigen kantoorruimte binnen de gemeente, maar dat hij ook gebruik kan maken van alle andere faciliteiten.

Publicatiedatum: 22-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 22 maart 2006