Gemeente Zoetermeer

Subsidie voor voortzetting activiteiten oudkomers

De gemeente Zoetermeer krijgt van het Ministerie van Justitie subsidie voor een inburgeringsprogramma voor 71 burgers. Het gaat om een regeling voor een halfjaar die uiterlijk eind 2007 moet zijn afgerond. Dit heeft te maken met het plan van minister Verdonk om per 1 juli 2006 de nieuwe Wet Inburgering in werking te laten treden. Als deze nieuwe wet in werking treedt, dan zullen de oudkomers onder deze wet gaan vallen en is een aparte Regeling Oudkomers niet meer nodig.

Al enige jaren doet Zoetermeer een beroep op de Regeling Oudkomers om rijkssubsidie te verkrijgen voor de inburgering van allochtone burgers van Zoetermeer die al langer in Nederland c.q. Zoetermeer wonen en de Nederlands taal nog onvoldoende beheersen.
Doel van dit inburgeringprogramma is deze burgers te helpen bij het inburgeren zodat ze zelf hun weg in de Nederlandse samenleving kunnen vinden. Bijvoorbeeld om hun jonge kind(eren) te kunnen helpen en te ondersteunen bij hun deelname aan het Nederlandse onderwijs. Het gaat om allochtone burgers met een bijstandsuitkering, maar ook om met name vrouwen en moeders met opgroeiende kinderen.

Met de subsidieaanvraag voor 71 oudkomerstrajecten heeft de gemeente als het ware met het rijk een prestatiecontract afgesloten. De gemeente ontvangt de subsidie definitief als de afgesproken prestaties tijdig worden geleverd. Is dat niet het geval dan moet de gemeente subsidie terug betalen. Slaagt de gemeente er in om een hogere prestatie te leveren, dan wordt er extra subsidie in het vooruitzicht gesteld. Het subsidievoorschot bedraagt 454.400 voor de periode
1/1/2006 tot 31/12/2007.

Burgers die uit een etnische minderheidsgroep komen die rechtmatig in Nederland verblijven, komen in aanmerking voor een inburgeringprogramma. Dat wil zeggen niet-westerse allochtonen die 18 jaar of ouder zijn, buiten Nederland zijn geboren, niet onder de Wet Inburgering vallen (nieuwkomers), de Nederlandse nationaliteit bezitten of een geldige verblijfsvergunning hebben en niet tijdelijk in Nederland verblijven.