Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer start nieuwe aanpak om problemen van jongeren te voorkomen

Zoetermeer start met een nieuwe, gerichte aanpak om te voorkomen dat jongeren afglijden en hardnekkige en moeilijk oplosbare problemen krijgen. De aanpak heet Communities that care en gaat uit van het motto voorkomen is beter dan genezen. In april start de aanpak met een scholierenonderzoek op middelbare scholen in Zoetermeer. Daarna brengt de gemeente samen met andere Zoetermeerse organisaties per wijk de problemen en kansen van kinderen en jongeren in kaart. Door dit gedegen onderzoek en de intensieve samenwerking kunnen bestaande activiteiten vervolgens gerichter worden ingezet. Het uiteindelijke doel is dat jongeren veilig kunnen opgroeien in hun wijk en de kans krijgen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Scholierenonderzoek
In het scholierenonderzoek in april krijgen Zoetermeerse jongeren in een enquête allerlei vragen voorgeschoteld over hun wijk, hun leefsituatie, hun dagindeling, hun gewoonten en hun vrijetijdsbesteding. De uitkomsten gebruikt de gemeente om te bepalen in welk deel van Zoetermeer Communities that care een bijdrage kan leveren aan het veilig opgroeien van jongeren.

Hoe werkt Communities that Care
Communities that care valt globaal uiteen in twee fases: onderzoek en actie. Gedegen onderzoek en intensieve samenwerking worden als onmisbaar beschouwd voor het succes van de aanpak en de concrete activiteiten in de wijk. De aanpak berust op de gedachte dat jongeren zich het beste kunnen ontwikkelen als je negatieve invloeden vermindert en positieve invloeden bevordert. Communities that care gaat uit van 19 risicofactoren die het ontstaan van probleemgedrag vrij nauwkeurig kunnen voorspellen. Wanneer de risicofactoren worden verminderd, zal ook het probleemgedrag onder jongeren minder zijn. Er zijn natuurlijk ook beschermende factoren. Het is belangrijk te weten wat deze factoren zijn, zodat je een positieve invloed kunt uitoefenen op de sociale ontwikkeling van jongeren.