Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer pakt vroegtijdig schoolverlaten Antilliaanse jongeren aan

Om het vroegtijdig schoolverlaten van Antilliaanse jongeren aan te pakken, heeft Zoetermeer drie projecten ontwikkeld: stabiliteit thuis, graag naar school en weer naar school. In een eerste jaarrapportage schetst het college van B&W nu de concrete activiteiten binnen deze drie projecten. De projecten zijn gestart in het kader van het zogenaamd Bestuurlijk Arrangement Antilliaanse Risicojongeren, dat Zoetermeer in juni 2005 samen met 21 andere gemeenten heeft afgesloten.

Stabiliteit thuis
Dit is een op maat gesneden scholingstraject voor alleenstaande Antilliaanse moeders met schoolgaande kinderen, die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Op dit moment worden er geschikte deelneemsters geworven. Naar verwachting starten de trajecten, die minimaal 30 weken duren, in maart 2006. Het streven is hieraan elk jaar 16 alleenstaande moeders te laten deelnemen.

Graag naar school
Het bestaande schoolmaatschappelijk werk wordt vanaf 1 april 2006 uitgebreid met een fulltime Antilliaanse schoolmaatschappelijk werker. Stichting MOOI! gaat allerlei naschoolse (sport)activiteiten voor Antilliaanse leerlingen organiseren. Ook trekt Stichting MOOI! binnenkort een Antilliaanse jongerenwerker aan. Het ID College zal jaarlijks een empowermentcursus verzorgen voor 12 tot 14 Antilliaanse jongeren van 12 t/m 24 jaar. Ook bekijkt de gemeente of er (structureel) een aantal succesvolle Zoetermeerse Antillianen kunnen worden ingezet als mentoren voor jongeren (onder het motto: goed voorbeeld doet volgen).

Weer naar school
In dit project worden Antilliaanse vroegtijdig schoolverlaters en hun ouders intensief begeleid om de jongeren terug te leiden naar het onderwijs. Per 1 januari 2006 is er een Antilliaanse RMC-consulent (RMC: Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten). De nieuwe RMC-consulent begeleidt Antilliaanse schoolverlaters en hun ouders intensief bij de weg terug naar school. Het streven is jaarlijks minimaal 6 voortijdige schoolverlaters terug naar school te begeleiden.