P E R S B E R I C H T

Onderzoeksresultaten Erfenis.nl:

veel nederlanders slecht of geen testament

Fiscus ontvangt onnodig 1 miljard successierechten

Amsterdam, 21 maart 2006 -. Vandaag presenteert de werkgroep 'Levenszaken goed geregeld' de uitkomsten van een onderzoek onder de gebruikers van Erfenis.nl, het multimediale informatieplatform dat alle informatie bundelt over nalatenschapsplanning. Een belangrijk fundament onder Erfenis.nl is de gelijknamige bestseller, geschreven door erfrechtautoriteit prof. mr. M.J.A. van Mourik.

Korte samenvatting en conclusies onderzoek

In de afgelopen maanden vond onder ruim 2.000 van de geregistreerde gebruikers van het platform Erfenis.nl een onderzoek plaats (gehele onderzoek op aanvraag beschikbaar). De belangrijkste conclusies:

Circa 47% van de ondervraagden beschikt niet over een testament, terwijl voor een significant deel het nieuwe erfrecht onvoldoende uitkomst biedt. Zo geeft 66% aan een vermogen te hebben van boven ¤ 100.000,- te hebben, waardoor 'estate planning' geadviseerd wordt. 57% herkent familieproblemen in de sfeer van de afwikkeling rond nalatenschappen in de directe omgeving, welke goeddeels te voorkomen zijn door goede planning. Circa 45% heeft een testament nog nooit overwogen voordat men in contact kwam met Erfenis.nl. 17% geeft aan door de voorlichting aan het denken te zijn gezet.

In het algemeen kan worden gesteld dat voor een belangrijk deel van de Nederlanders met testament geldt dat dit verouderd is. Het voldoet niet aan het in 2003 gewijzigde erfrecht of de per 1 januari veranderde regelgeving rond het zogenaamde Goede doelentestament. Ook geldt dat de oudere testamenten van vóór 2003 vaak niet voldoende inspelen op de huidige regelgeving betreffende de inkomstenbelasting of het successierecht. Hierdoor zou nu (veel) te veel belasting zou worden betaald. Erfrechtexpert Professor Van Mourik beraamt dat Nederlanders gezamenlijk jaarlijks onnodig meer dan 1 miljard euro te veel aan successierecht aan de fiscus voldoen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd in opdracht van Erfenis.nl, bleek in 2003 al dat onwetendheid over de wetgeving, versterkt door het taboe rondom het onderwerp, veel mensen ervan weerhoudt om hun nalatenschap tijdig en goed te regelen. Daarmee zadelen zij hun erfgenamen onbedoeld op met veel problemen en vloeit een groot deel van de erfenis veelal naar de belastingdienst. Om consumenten voor te lichten over het erfrecht en de mogelijkheden van schenken en fiscale constructies, werd in november 2004 het platform Erfenis.nl gelanceerd.

Regionale voorlichtingsbijeenkomsten april

In april organiseert Erfenis.nl weer enkele regiobijeenkomsten. Professor mr. M.J.A. van Mourik zal op deze avonden een heldere en pakkende voordracht over nalatenschapsplanning houden. Tijdens deze kostenloze bijeenkomsten is er aandacht voor de financiële, fiscale, emotionele en zorgaspecten rond de erfenis. Bezoekers kunnen tevens individuele vragen stellen in een persoonlijk onderhoud met de aanwezige voorlichters en adviseurs van Erfenis.nl.

Data en locaties:

Maandag 3 april: Roermond , Theaterhotel Oranjerie

Dinsdag 4 april: Den Haag, Golden Tulip hotel

Maandag 10 april: Amersfoort, Regardz Eenhoorn

Dinsdag 18 april: Haarlem, De Origine zaal

De bijeenkomsten vangen aan om 19.30 uur en zijn gratis bij te wonen op basis van inschrijving via info@levenszakengoedgeregeld.nl of 0900-12LEVEN (0900-1253836). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Voor de redactie:

Erfenis.nl is een initiatief van de werkgroep Levenszaken goed geregeld. Het platform wordt gedragen door 48 estate planners uit het notariaat, 18 geautoriseerde financiële planners en wordt ondersteund door Delta Lloyd Bank, DELA en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Naast een succesvol informatief boek, onderhoudt de werkgroep een interactieve website www.erfenis.nl, een periodieke digitale nieuwsbrief en een jaarlijkse serie regionale voorlichtingsbijeenkomsten. Dat Erfenis.nl in een grote behoefte voorziet, blijkt uit het feit dat binnen een jaar ruim 450.000 unieke bezoekers op de website werden verwelkomd en de verkoop van meer dan 26.000 boeken in de zelfde periode.

Voor nadere informatie, het onderzoek of aanmelding voor een van de bijenkomsten, kunt u zich wenden tot Levenszaken goed geregeld, Ethel van Rossum via 0900-12LEVEN (0900-1253836) of ethel@levenszakengoedgeregeld.nl.

Gegevens boek: "Erfenis.nl, estate planning en vermogensovergang door erven en schenken" Tweede en herziene editie (ISBN 90 453 0037 0, ¤ 17,50), door Prof mr M.J.A. van Mourik. Een recensie-exemplaar is kosteloos op te vragen. De auteur en de projectmanager M.M. Vermeer zijn beiden beschikbaar voor een vraaggesprek.

Gegevens Luisterboek: "Het woord is aan de notaris, deel I". Gebundelde gesproken columns met tips rond dagelijkse levenszaken door Martin Jan van Mourik. (ISBN 90 453 0791 X, ¤ 12,95)

Raad van Advies Erfenis.nl: Mr R.J.W.J. Meyer en Mr W.M. Steins Bisschop, Notarissen te Naarden

Bronvermelding foto Van Mourik: Jet Budelman