Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
26 Vragen van de heer drs. C.A. Geldof
(vragen binnengekomen op 22 maart 2006)

In het vakblad Brand en Brandweer van februari 2006 en het Noordhollands Dagblad van 15 februari 2006 waarschuwen verschillende deskundigen voor de slechte brandveiligheid van tijdelijke gebouwen die bestaan uit gestapelde prefab-eenheden. Deze eenheden zijn in Utrecht onder andere gebruikt bij de bouw van de tijdelijke studentencomplexen aan de Opaalweg en de Baden Powellweg. Door het stalen dak en de structuur van deze complexen kan een kleine brand mogelijk leiden tot een nagenoeg onblusbare brand in een geheel woonblok, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Dit leidt voor de VVD tot de volgende vragen:

1. Heeft het College kennis genomen van het artikel in het blad Brand en Brandweer van februari 2006 over de slechte brandveiligheid van tijdelijke gebouwen en van het artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 15 februari 2006, waarin wordt gesteld dat gemeenten er goed aan doen om dit soort gebouwen snel te controleren, omdat sommige complexen wel eens een tikkende tijdbom kunnen zijn?
2. Welke (specifieke) voorschriften op het gebied van brandveiligheid gelden er in Utrecht voor dit soort gebouwen?
3. Is voor de studentenwoningen aan de Opaalweg en aan de Baden Powellweg een gebruiksvergunning afgegeven aan de verhuurder op grond van de regels voor brandveiligheid in studentenhuizen?
4. Is het College bereid om naar aanleiding van de bij 1 beschreven berichtgeving, nader onderzoek door de brandweer te laten doen naar de brandveiligheid van dergelijke gebouwen, waaronder in ieder geval de studentenwoningen aan de Opaalweg en aan de Baden Powellweg? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u bereid om op grond van het nader onderzoek, de regelgeving voor brandveiligheid in studentenhuizen aan te passen, zodat de risico's voor tijdelijke gebouwen als beschreven in de bedoelde artikelen onder 1, kunnen worden bestreden?
6. Op welke termijn denkt u het nader onderzoek te kunnen doen uitvoeren en de Raad te informeren over de bevindingen?


---- --