Gemeente Leiden

Nationale Boomfeestdag ook in Leiden

Boomfeestdag: een jaarlijks terugkerend, landelijk evenement waar de gemeente Leiden ieder jaar weer actief en enthousiast aan mee doet! In veel gemeenten wordt er op deze dag extra aandacht besteed aan de bomen in straten, tuinen en parken.

De landelijke boomfeestdag vindt plaats op woensdag 22 maart. Gezien het grote animo van scholen om mee te doen aan de festiviteiten is besloten om een deel van de boomfeestdag in Leiden op donderdag 23 maart te vieren. Op woensdag hebben de basisscholen immers alleen de ochtend beschikbaar. Negentien basisschoolgroepen hebben ingetekend om op 23 maart tussen 9.00 en 15.00 uur een 'bomenpad' te volgen in de Leidse Hout. In totaal zullen zo'n 370 kinderen uit groep 7 meelopen.

Programma

Tijdens de speciaal uitgezette wandeling langs het 'bomenpad' geven medewerkers van de dienst Milieu en Beheer uitleg over stadsbomen. Deelnemers aan de bomenroute komen meer te weten over het verschil tussen de omgeving van een boom in een bos en een boom in een straat. Ook wordt uitleg gegeven over het planten van een boom in een straat en alle voorzieningen die daar voor nodig zijn. Medewerkers laten zien hoe ze een boom vanuit een hoogwerker kunnen snoeien en welke gereedschappen nodig zijn bij het verzorgen van de bomen. Aan het einde van de route kunnen de leerlingen ook zelf ervaren hoe het is om een zaag hanteren. Ze mogen dan - uit snoeihout - een eigen 'boomschijf' zagen om op school te bestuderen.

Het start- en eindpunt van de wandeling langs het bomenpad is het Koetshuis in de Leidse Hout. Hier wordt met de tentoonstelling 'Vogels in het voorjaar', direct de link gelegd tussen bomen, vogels en nest(kast)en. Via een schenking van houthandel Jongeneel aan de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout, krijgen alle deelnemende groepen materiaal mee om zelf op school een nestkast te maken. Het boomfeestdagprogramma wordt verzorgd door de afdeling Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Leiden.

Informatie voor de pers (

Gemeente Leiden