Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alles over vogelgriep en het ontstaan van virussen nù op audio-cd

Hoorcollege van Ab Osterhaus nieuwste titel Home Academy

Den Haag, 22 maart 2006

Vandaag verschijnt bij uitgeverij Home Academy de audio-cd Virussen, waarop de bekende viroloog Ab Osterhaus een hoorcollege geeft over de geschiedenis van virussen, epidemieën en de virologie. Wat zijn virussen, hoe ontstaan ze en wat zijn de gevaren voor de mens? Osterhaus beantwoordt deze en vele andere vragen met voorbeelden uit de praktijk. Home Academy speelt hiermee in op de huidige informatiebehoefte over griepvirussen, die is ontstaan na het uitbreken van de vogelgriep in Europa. De audio-cd Virussen, die zeer toegankelijk is voor een groot publiek, ligt vanaf 22 maart in de boekhandels en kost ¤ 19,95. Tevens is het hoorcollege op audio-cd te bestellen en als mp3 te downloaden op www.home-academy.nl.

Uitbraken van virusinfecties
Het H5N1 virus staat op het punt om Nederland te bereiken. Hoe groot zijn de gevaren voor een daadwerkelijke uitbraak van dit voor de mens gevaarlijke virus? En als het uitbreekt, hoe goed zijn we dan voorbereid? Professor Ab Osterhaus behandelt deze vragen in zijn hoorcollege over virussen, dat Home Academy Publishers uit Den Haag nu op audio-cd heeft uitgebracht. Hij vertelt wat virussen zijn, hoe virussen en epidemieën ontstaan en hoe het ontwikkelen van vaccins tot stand komt.

'Dit college kan de onwetendheid over een gevoelig onderwerp als de uitbraak van virussen wegnemen', aldus Folef van Nispen, uitgever bij Home Academy. 'Vele mensen weten dat een viruspandemie desastreuze gevolgen kan hebben, denk aan SARS in Azië en AIDS in Afrika. Maar ook in Nederland hebben we de laatste 10 jaar een aantal uitbraken gehad: BSE, varkenspest en de zich snel verspreidende vogelgriep. Maar hoe groot zijn nou precies de gevaren voor de mens? Dit is een actuele problematiek die Osterhaus op een boeiende wijze behandelt op deze audio-cd.'

Reden voor paniek?
Mensen reizen steeds meer en komen op plekken waar ze intensiever in aanraking komen met dieren, denk aan markten in Vietnam en treinen in India. Daarnaast neemt de verstedelijking toe, waardoor mensen dichter op elkaar gaan wonen en het besmettingsgevaar bij een uitbraak groter is. Er is ondanks dit alles geen reden voor directe paniek in Nederland. Osterhaus maakt in zijn hoorcollege duidelijk dat virussen niet gemakkelijk overspringen van dier naar mens. Hij betrekt praktijkvoorbeelden uit zijn eigen onderzoek. Hierdoor krijgt de luisteraar een helder beeld van het internationale karakter van virologisch onderzoek en de vele partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van virussen. Bovendien toont Osterhaus aan dat de ontwikkelingen in de virologie de bestrijding van virussen steeds beter beheersbaar maken.

Productinformatie

Titel: Virussen: een hoorcollege over de geschiedenis van virussen, epidemieën en de virologie.

Spreker: Ab Osterhaus (Hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam)

Prijs: ¤ 19,95 (2 CD's), ISBN: 90-8530-024-X

Een fragment van dit college is te beluisteren op www.home-academy.nl

Professor Ab Osterhaus
Prof. dr. Ab Osterhaus (1948) studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht in is thans hoogleraar virologie aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Ook is hij deeltijdhoogleraar milieuvirologie aan de Universiteit Utrecht, In 1998 won hij de Beijerinck Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Sinds 1995 is hij lid van de Gezondheidsraad. Met zijn onderzoeksgroep is hij actief betrokken bij onderzoek naar SARS en vogelgriepvirussen. Professor Osterhaus is een veelgevraagde gast bij de NOS, Radio 1 en het TV-programma Netwerk.

Over Home Academy
Home Academy Publishers, gevestigd in Den Haag, is door Folef van Nispen tot Sevenaer (33) en Floor Plikaar (30) in november 2003 opgericht. Home Academy Publishers geeft hoorcolleges en lezingen uit op audio-cd en heeft als doel om wetenschap, kunst en cultuur toegankelijker te maken voor een breed publiek. Alle titels zijn sinds februari 2006 ook via www.home-academy.nl te downloaden.

Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door de meest boeiende sprekers. Zo kan de luisteraar kennis opdoen in de auto, in de trein, op de fiets, tijdens het fitnessen of thuis op de bank. Sprekers als Maarten van Rossem, Herman Philipse en Herman Beliën staan regelmatig op het podium om lezingen en colleges te geven. Home Academy neemt deze op met live publiek en brengt ze uit op audio-cd.

Home Academy heeft inmiddels ruim 20 titels in haar assortiment. Elk product bestaat uit twee of meer audio-cd's, met daarbij een handzaam boekje waarin een synopsis is opgenomen. Een audio-cd bestaat uit +/- 60 minuten. Deze hoorcolleges zijn ook via Internet te downloaden.

Eind vorig jaar verscheen de eerste volledig Nederlandstalige versie van 'Hamlet' op audio-cd onder de naam Home Theater, een imprint van Home Academy.

Voor meer informatie, zie: www.home-academy.nl
- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (