Ingezonden persbericht


Persbericht - 22 maart 2006

Spanning tussen Nederland en Venezuela loopt op

AMSTERDAM, 22 maart 2006 - Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken is niet welkom in Venezuela. De CDA-bewindsman zou vorig jaar afreizen naar Caracas voor overleg met de Venezuelaanse regering over de gespannen situatie rond Curaçao en Aruba, maar dat bezoek is door Venezuela afgezegd. Dit meldt weekblad Elsevier.

President Hugo Chavez beticht de Verenigde Staten ervan Curaçao te willen gebruiken als springplank voor een invasie tegen zijn land. Hij gebood onlangs 'de koloniale mogendheden' uit de regio te vertrekken. De autoriteiten op Curaçao en Aruba maken zich grote zorgen over eventuele agressie van Venezuela tegen de eilanden, die slechts 40 km uit de kust van Venezuela liggen. CDA-kamerlid Kortenhorst trekt in Elsevier een vergelijking met de Argentijnse overval op de Britse Falkland-eilanden in 1982.

Minister Henk Kamp van Defensie (VVD) zegt in Elsevier dat de verhouding met Venezuela nog altijd 'vriendschappelijk' is. Hij verwacht dat collega Bot later dit jaar alsnog door Venezuela wordt ontvangen. De recente wapenaankopen van het land - onder meer Russische Mig 29-toestellen en 100.000 Kalasnikovgeweren - zijn volgens Kamp 'op zichzelf geen probleem'.

De minister wil de Amerikaanse strijdkrachten géén extra faciliteiten bieden op de eilanden. Op de vraag of Nederland de VS straks misschien hard nodig hebben, zegt hij: 'Nederland kan de Antillen en Aruba op eigen kracht verdedigen. Wij houden onze eigen broek op. Wij voelen geen militaire tekorten om onze taken uit te voeren.' Nederland heeft slechts één fregat en een kleine 300 mariniers ter plekke. Kamp: 'Het is heus niet zo dat wij afhankelijk zijn van de VS. Wij zijn evenmin de vooruitgeschoven post van Amerika. Hier niet. En op de Antillen en Aruba ook niet.'



Ingezonden persbericht