Ingezonden persbericht


Persbericht - 22 maart 2006

Mink Kok zou achter moord Evert Hingst zitten

AMSTERDAM, 22 maart 2006 - De op 31 oktober 2005 in Amsterdam doodgeschoten ex-advocaat Evert Hingst was betrokken bij het op grote schaal witwassen van drugsgeld, had vuurwapens in zijn bezit en onderhield vermoedelijk een drugslijn naar Spanje.

De veelbesproken Mink Kok, een cliënt van hem, zou achter de liquidatie zitten. Dat schrijft Elsevier deze week in een uitvoerige reconstructie van de moord. Als fiscalist regelde Hingst (1969) voor zijn criminele klantenkring op grote schaal dubieuze investeringen in vastgoed. De drie vuurwapens die 25 april 2005 bij een huiszoeking op zijn kantoor in zijn kluis werden aangetroffen, waren van Hingst zelf. Die beweerde echter tegen de recherche dat ze van zijn cliënt Mink Kok waren.

Deze mysterieuze zware crimineel zit een gevangenisstraf uit wegens het bezit van een grote partij wapens en xtc. Op 15 februari 2005 werd Kok in de gevangenis in Heerhugowaard aangehouden als verdachte van de bommoord op drugshandelaar Jaap van der Heiden, op 10 april 1993 in Alkmaar. Kok ontkent elke betrokkenheid. Na een bajesbezoek aan Kok stuurde Hingst op 31 maart 2005 een fax met gedetailleerde informatie over de moord op Van der Heiden aan een andere cliënt, de beruchte onderwereldfiguur Stanley Hillis. Maar de fax werd onderschept, omdat de politie de telefoon van het advocatenkantoor van Hingst afluisterde.

Mogelijk was er sprake van opzet. Alles wijst erop dat Hingst als informant een gevaarlijk dubbelspel speelde. Toen Kok van de fax hoorde, reageerde hij woedend. Tijdens een bezoek van de Amsterdamse zware crimineel Willem Holleeder, op 30 augustus 2005 in de gevangenis van Heerhugowaard, zou Kok gezegd hebben dat de liquidatie van Hingst was 'geregeld'. Dat beweert een betrouwbare bron tegenover Elsevier.

Kok zou ook geprobeerd hebben Holleeder te laten liquideren op de parkeerplaats van de gevangenis. Maar de huurmoordenaars tipten Holleeder en voerden de opdracht niet uit. De politie tast nog in het duister over de achtergrond van de moord op Hingst. De twee daders zijn nog altijd spoorloos.