Ministerie van Financiën

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

FM 2006-00614 M

Onderwerp

Vergoeding depositogarantiestelsel

Op 16 februari 2006 heeft met de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaatsgevonden over het faillissement van Van der Hoop Bankiers. De vraag is daarbij gesteld of de vergoeding die rekeninghouders op basis van de depositogarantie­regeling ontvangen, moet worden verhoogd, mede in het licht van de hogere vergoedingen die in enkele andere lidstaten van de Europese Unie bestaan. In het 5e Nader Verslag van de Wet op het financieel toezicht (Wft) is de vraag gesteld of de regering bereid is dit bedrag - gelet op de stijging van de spaartegoeden - te verhogen tot bijvoorbeeld ¤ 40.000 per bank. De hoogte van de vergoeding is sinds 1994 ¤ 20.000 gebleven. Ook de banken hebben aangegeven zich aan het oriënteren te zijn op herziening van het depositogarantiestelsel mede tegen de achtergrond van Europese ontwikkelingen.

Tijdens het Algemeen Overleg heb ik de Tweede Kamer toegezegd te zullen bezien of aanpassing van de vergoeding gewenst is. Een verhoging van de vergoeding betekent immers hogere kosten voor de andere banken, die de garantieregeling uiteindelijk financieren. Alles afwegende heb ik besloten om, ten laatste in het kader van de Wft, voor te stellen de maximale vergoeding te verhogen tot ¤ 40.000. Een belangrijk bezwaar van het hebben van een garantieregeling en - a fortiori - van het verhogen van de bedragen is het 'moral hazard' aspect. Zowel voor depositohouders als voor banken leidt een garantieregeling tot ongewenst en onafgewogen risicozoekend gedrag. Daarom wil ik onderzoeken hoe ik voor de verdere toekomst een zodanige garantieregeling kan ontwerpen die het risicobewustzijn bij banken en depositohouders kan vergroten en toch een fatsoenlijke compensatie garandeert. Hier zal een eigen risico een rol moeten spelen. Over de precieze modaliteiten hiervan zal nog worden overlegd met de bancaire sector.

Ik kan u berichten dat, nadat ik de banken op de hoogte had gesteld van mijn besluit tot verhoging van de maximale vergoeding, de Nederlandse Vereniging van Banken heeft besloten dat de rekening­houders bij Van der Hoop afhankelijk van hun vordering, tot maximaal ¤ 40.000 vergoed zullen worden. De banken zullen daarbij bij uitzondering geen eigen risico hanteren, omdat de modaliteiten hiervan nog niet vaststaan. De Nederlandsche Bank zal de rekeninghouders bij Van der Hoop hierover informeren.

De minister van Financiën,

G. Zalm
P