INLIA


Geen kind in de cel.nl 25/03/2006

Vandaag, 22 maart 2006, gaat de campagne Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring van start.

Defence for Children International Nederland (DCI-NL) geeft hiermee samen met Amnesty International, Kerkinactie, SAMAH, Stichting INLIA, Unicef Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland een stevige impuls aan de handtekeningactie die de Raad van Kerken al in januari begon

DCI-NL vindt dat langdurige vreemdelingenbewaring van kinderen in strijd is met artikel 37 lid b van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Kinderen mogen namelijk alleen van hun vrijheid worden beroofd als er echt geen alternatief voorhanden is en de vrijheidsontneming moet ook zo kort mogelijk duren. De kinderen gaan in de detentiecentra niet naar school, wat in strijd is met artikel 28 van het IVRK dat de kinderen toegang tot onderwijs garandeert.

Teken nu.
Uiteraard is het de bedoeling zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen. Rond 21 juni 2006 wordt de actie afgesloten met een zomervakantiespektakel op het Binnenhof waarbij de handtekeningen worden aangeboden aan de verantwoordelijke politici.

Op www.geenkindindecel.nl is meer achtergrondinformatie te vinden en een zwartboek met onder meer brieven van kinderen die in vreemdelingenbewaring gezeten hebben of zitten.

Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring. Dat vinden acht maatschappelijke organisaties. Hun directeuren zetten op woensdag 22 maart hun handtekening op de website www.geenkindindecel.nl. In Nederland worden kinderen steeds vaker en langer samen met hun ouders of alleen vastgezet in vreemdelingendetentie. Op dit moment alleen al zitten minstens 55 vreemdelingenkinderen opgesloten.

De website heeft onder meer tot doel zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen onder een manifest dat in juni aan de ministers Donner en Verdonk wordt aangeboden.

De presentatie van het programma is in handen van Dieuwertje Blok. Er zijn een aantal sprekers. Ineke Bakker is secretaris van de Raad van Kerken Nederland. Gerrie van Berkel is diaken van de kruisgemeente in Den Haag, en bezoekt mensen in detentie in Zeist. Ze heeft op dit moment een meisje van 16 jaar in huis dat ook in detentie zat samen met haar ouders. Nu zitten de ouders en haar oudere broers nog in Zeist maar zij is bij Gerrie van Berkel in huis. Ferdinand van Melle is protestants justitiepastor en o.a. werkzaam in het Grenshospitium de Tafelberg in Amsterdam. Ook zijn enkele kinderen aanwezig die in detentie hebben gezeten, zij zijn beschikbaar voor persvragen.

Foto 100_2525

Een van de aanwezige kinderen schreef: Je kan daar alleen maar tafeltennissen, tafelvoetballen, tv kijken en spelletjes doen. Je had geen sportzaal. Op de eerste afdeling waar we twintig dagen hebben gezeten gingen de celdeuren om 8 uur open maar om 16.45 uur gingen ze weer op slot tot de volgende dag om 8 uur. En soms ging er brandalarm, dan moesten we weer in onze cel blijven, zodat ze konden kijken of het echt is of niet. Dat duurde soms wel anderhalf uur. () Maar goed, na twintig dagen werden we naar een andere afdeling gebracht. Daar gingen de deuren om 8 uur open en om 20.45 uur op slot. En weer hetzelfde verhaal met het valse brandalarm. Het eten was slecht. Bijna elke dag aardappels. We zijn wel daar vier maanden en drie dagen geweest maar andere mensen zijn daar wel zes maanden. Het was vreselijk daar. De helft van de gevangenen waren kinderen. Maar ik begrijp niet waarom ze de mensen dit aan doen. Ik zal het nooit van mijn leven vergeten.

Met het manifest willen de deelnemende maatschappelijke organisaties een extra impuls geven aan de handtekeningenactie die de Raad van Kerken in Nederland op 15 januari jl. is gestart. Alle verzamelde handtekeningen zullen op 21 juni worden aangeboden aan de ministers Donner en Verdonk.

De samenwerkende maatschappelijke organisaties zijn Amnesty International, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerkinactie, de Raad van Kerken in Nederland, Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH), Unicef Nederland en VluchtelingenWerk Nederland