St. Nationale Boomfeestdag

Inge, TREBLE, Ireen en Feyenoord eregasten op BOOMFEESTDAG-2006

Aanstaande woensdag 22 maart zijn Inge de Bruijn, TREBLE, Ireen Wüst en Feyenoord eregasten op het jaarlijkse feest voor de natuur, de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Dit vanwege het thema 'Bomen en Spelen'. Barendrecht is dit jaar gastgemeente. De gemeente is door het Bestuur van Stichting Nationale Boomfeestdag uitgekozen als locatie voor de Nationale Viering vanwege de aanleg van haar Natuurspeelbos. De eregasten zijn uitgenodigd om het belang van leven en bewegen in een gezonde natuur te benadrukken, niet alleen aan kinderen, maar vooral ook aan de politiek. Volgens de Stichting staat zorg voor de natuur nl. veel te laag op de politieke agenda en dit moet veranderen:'het is op dit moment eenvoudiger een boom te kappen dan een lantaarnpaal te verplaatsen'. De eregasten fietsen spelenderwijs per tandem naar de plantlocatie, waar ze een boom planten in een speciale Bomencirkel, symbool van samenwerking aan een grenzeloze natuur.

De Boomfeestdag wil kinderen en volwassenen en dus ook de politiek op een positieve manier de waarde en het belang van een gezonde, groene natuur laten inzien én wil kinderen meer naar buiten krijgen. Vandaar dat deze Nationale Viering helemaal in het teken staat van spelen en bewegen. De eregasten planten de Bomencirkel bestaande uit 12 bomen: een jaarlijks terugkerend symbool van eenheid cq. samenwerking voor de natuur. Het getal 12 verwijst naar de 12 provincies, de 12 maanden, de 12 sterrenbeelden. Daarnaast verwijst het ook naar de12 sterren van de Europese Vlag, waarmee de Stichting uiting geeft aan het feit dat natuur geen grenzen kent.

Namens Feyenoord planten Erwin Koeman en Ger Lagendijk een boom, terwijl op dit moment bekeken of en zo ja welke selectiespelers acte-de-présence kunnen geven. Inge de Bruijn is de meest succesvolste Olympische sporter allertijden van Nederland, met vele records op haar naam. Ireen Wüst, Olympisch schaatskampioen-2006, is op 22 maart net terug uit Calgory en zal dan, hopelijk als kersverse wereldkampioen, in Barendrecht ook een boom planten. Naast de sporters zijn de Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen de heer Comenencia en Gevolmachtigd Minister van Aruba, de heer Croes, eregast. Dit vanwege het feit dat Stichting Nationale Boomfeestdag volgend jaar 50 jaar bestaat en in dit kader met deze overzeese gebiedsdelen een samenwerking aangaat om ook daar een Boomfeestdag te organiseren.

De kinderen gaan op 22 maart, zowel binnen als buiten, genieten van een programma, waarbij ze op een leuke, speelse en educatieve manier in contact worden gebracht met de natuur. Het jaarlijkse feest voor de natuur wordt afgesloten met een uniek openlucht miniconcert bij het gemeentehuis van Barendrecht: TOPSTARS en rapact DMZ treden op. Dé hoofdact is TREBLE, de winnaar van het Nationale Songfestival-2006. Zij verzorgt een uniek optreden, waarbij de dames hun nr. 1 hit 'Ramagana'zingen én (voor de eerste keer na het Songfestival) 'Amambanda'.

CIJFERS
Dit jaar doen ruim 375 gemeenten (75%) mee aan de Boomfeestdag met ruim 100.000 basisschool-kinderen. Zij planten op deze dag ruim 300.000 bomen en struiken, ofwel 100 voetbalvelden! Vorig jaar stond Boomfeestdag in de top 20 van grootste landelijke evenementen (bron: respons). In het bijna 50 jarig bestaan van de Boomfeestdag zijn er ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant. Dit maakt Boomfeestdag wereldwijd uniek, want er is geen andere organisatie op de wereld die zoveel bomen plant of geplant heeft.

TIJDEN EN LOCATIES:
Woensdag 22 maart, Barendrecht
Aankomst eregasten: 11.15 uur bij De Kleine Duiker
Planten boomcirkel: 11.45 uur op terrein De Kleine Duiker
Start theaterprogramma in De Driesprong: 12.30 uur
Start openlucht miniconcert bij gemeentehuis: 14.00 uur Voor routes naar De Driesprong en De Kleine Duiker:
zie www.boomfeestdag.nl/pers
Nadere informatie:Dominique Smolders:06-198 66 005
Peter Derksen: 06- 53 35 90 46

De Boomfeestdag is een samenwerking met Staatsbosbeheer en wordt mede mogelijk gemaakt door VOLVO Cars Nederland, ESSENT, Gebr. Van den Berk Boomkwekerijen, IVN en ECO DIRECT Nederland